Германската климатична политика причинява главоболия на Чехия

Фиала подчерта важността на ядрената енергия по време на речта си в навечерието на Нова година, като даде ясен сигнал на своите съседи. [Shutterstock / Мартин Лиснер]

Затварянето на три от шестте останали германски атомни електроцентрали миналата седмица причинява главоболия на Чехия. Поетапното спиране на ядреното производство в Германия е наречено от Прага „радикална стъпка“, особено в контекста на текущото повишаване на цените на енергетиката.

„Германия заложи на радикална форма на Европейската зелена сделка“, посочи чешкият премиер Петр Фиала (ODS, ECR) в интервю за CNN Prima News.

Фиала подчерта важността на ядрената енергия по време на речта си в навечерието на Нова година, като даде ясен сигнал на своите съседи, които са против ядрената енергетика.

„Нашето правителство ще трябва да работи търпеливо и упорито, да търси съюзници в Европа и да убеждава партньори. И накрая, то също трябва да продължи напред с изграждането на ядрени блокове и да насърчава инвестициите в други разумни възобновяеми източници“, каза Фиала по време на реч в навечерието на Нова година.

„Това е изходът от енергийната криза. Алтернативата е слабото развитие и бедността. А никой не иска това“, добави той.

Чехия е в процес на зелена трансформация. Тъй като 40% от електроенергията в страната е произведена от въглища, тя трябва да намери нови източници. Правителството е убедено, че географските условия не са подходящи за масово развитие на слънчева или вятърна енергия, затова залага на атомни централи.

Докато Франция е основният проядрен съюзник на страната, Чехия е силно зависима от германската икономика.

Както чешкият министър на енергетиката, индустрията и търговията Йозеф Сикела посочи, диалогът с Германия може да бъде от решаващо значение за по-нататъшното развитие в европейската енергийна област.

„Трябва да говорим с германците за вземане под внимание на икономическата реалност и специфичните проблеми на техните съседи“, каза Сикела в интервю за Seznam Zprávy.

Що се отнася до енергетиката, Фиала приветства изтеклия проект на Европейската комисия за устойчива таксономия на ЕС, определящ инвестициите в ядрена енергия като „зелени“.

Новото законодателство обаче трябва да бъде адекватно анализирано от чешките власти, тъй като определя специфични критерии за зелено етикиране.

Австрийският министър на климата Леоноре Гевеслер вече заплаши да предприеме съдебни действия срещу ЕС, ако реши да включи ядрената енергия в зелената таксономия.