Германският регулатор: Украйна е част от сертифицирането на „Северен поток 2“

Изпълнителният директор на "Нафтогаз" на Украйна Юрий Витренко,  21 декември 2019 г. [EPA-EFE/STEPAN FRANKO]

Германският енергиен регулатор обяви в понеделник (15 ноември), че украинските газови компании „Нафтогаз“ и GTSOU ще бъдат включени в текущите германски процедури за сертифициране на газопровода „Северен поток 2“, за който са кандидатствали.

„Федералната мрежова агенция на Германия  може да потвърди, че е поканила Националното акционерно дружество „Нафтогаз“  и оператора на газопреносна система  на Украйна към процеса на сертифициране“, се казва в изявление на регулатора.

На 20 октомври украинският „Нафтогаз“ подаде молба до германския енергиен регулатор  за участие в процедурата за сертифициране на „Северен поток 2“.

Процесът на сертифициране в Германия започна на 8 септември, след приемането на заявление от компанията Nord Stream 2. Агенцията разполага с четири месеца, до 8 януари 2022 г., за да вземе решение за сертифицирането на газопровода.

След това Европейската комисия разполага с между два и четири месеца, за да прегледа германското решение и да направи свои собствени препоръки, които германският регулатор е длъжен да изпълни.

Украйна казва, че компанията NS2AG, която е изградила „Северен поток 2“  и е изцяло собственост на „Газпром“, не може и не трябва да бъде сертифицирано като независим оператор, тъй като европейското законодателство за конкуренцията и енергетиката изрично забранява на доставчиците на енергия да контролират транзитните маршрути.

Риск от „вечна газова криза“

Генерален директор на оператора на газопреносна система  на Украйна Сергей Макогон, каза на EURACTIV в ексклузивен коментар, че неговата компания приветства решението на германския регулатор.

Той също така предупреди: „ако „Северен поток 2“  бъде сертифициран като независим оператор, Германия и Европа може да изпаднат в постоянна газова криза за десетилетия напред“.

Според Макогон „Северен поток 2“ няма „никакво търговско оправдание, а всички характеристики на енергийно оръжие“. Той твърди, че сегашната газова криза в Европа е „пряка последица от преднамерен решения на Газпром да не доставя газ през Украйна“.

Украинският оператор потвърди, че сертифицирането на „Северен поток 2“ ще подкопае върховенството на закона в Европа.

„Сертифицирането ще позволи на „Газпром“ по-лесно да използва доставките на газ като политически инструмент срещу Германия и Европа“, обявиха от  украинската газотранспортна компания. „Северен поток 2 нарушава конкуренцията с други транзитни маршрути, особено украинската ГТС и газопровода Ямал през Полша. Той отказва на други доставчици, по-специално от Централна Азия, достъп до газопреносната мрежа, за да достигнат до ЕС и по този начин подкопава усилията на блока да диверсифицира своя внос на енергия и да насърчи конкуренцията в енергийния сектор“, се казва в съобщението.

Главният изпълнителен директор на „Нафтогаз“ Юрий Витренко също приветства решението на германския регулатор. „Нашето мнение остава непроменено: операторът на газопровода „Северен поток 2“ не може да бъде сертифициран, освен ако не отговаря на всички изисквания на законодателството на ЕС за конкуренцията и енергетиката. Не може да има специално отношение към „Газпром“, каза Витренко.

Той твърди, че газопроводът „Северен поток 2“ застрашава сигурността на доставките в Германия и в Европа.

„Това е антиконкурентно поведение и няма да осигури необходимия допълнителен капацитет за транспортиране на газ нито до Германия, нито до Европа. В момента  има повече от достатъчно излишен транзитен капацитет, но не се използва от „Газпром“ в съществуващите му договори с оператора на газопреносната система на Украйна. Не виждаме оправдана търговска цел за „Северен поток 2“,  подчерта Витренко.

Украйна е на мнение, че без по-нататъшен транзит на руски газ през нейна територия, Кремъл по-лесно би поел риска да завземе още украинска територия.