Германски евродепутат: „Северен поток 2“ се нуждае от европейска перспектива

Германският евродепутат Удо Булман коментира пред EURACTIV.com, че газопроводът “Северен поток 2 се нуждае от европейска перспектива, за да поправи “грешката от миналото”.[Shutterstock/Tschub]

Германският евродепутат Удо Булман коментира пред EURACTIV, че газопроводът “Северен поток 2″ се нуждае от европейска перспектива, за да се поправи “грешката от миналото”. Той обясни какво се крие зад логиката на Берлин по отношение на външната политика и околната среда.

Коментарът идва в момент на ескалация на отношенията между САЩ и Русия.

Булман, който е и говорител по въпросите на ЕС на Германската социалдемократическа партия (SPD), представи трите измерения на въпроса.

“На първо място, ние имаме интерес САЩ да продават своя шистов газ на Европа”, коментира той.

Второ, екологичната трансформация на Германия има два аспекта: постепенно премахване както на въглищата, така и на ядрената енергия, посочи Булман.

“Ние сме единствената силно индустриализирана страна, която иска да се отърве от ядрената енергия и въглищата. По-лесна задача за заменяне на изкопаемите горива имат страните, които използват огромно количество ядрена енергия, като Франция, например”, каза той. Булман добави, че тръбопроводът не е оправдание в Германия и в други държави да се забавя изграждането на устойчива енергийна инфраструктура с фокус върху възобновяемите източници и постепенното спиране на изкопаемите горива.

“Германските социалдемократи и министър Шулц са много ангажирани да направят Германия въглероднo неутрална държава възможно най-скоро”, каза той.

Според Булман, третото измерение, което в основата си е “грешка от самото начало”, е, че се нуждаем от европейска перспектива. “Много аспекти, които бяха критикувани по тази сделка, бяха свързани с факта, че проектът не е част от европейската енергийна стратегия”.

“И така, какво следва? Възможно ли е да използваме този почти завършен тръбопровод не само за пренасяне на газ, но и на водород, евентуално зелен водород? Не знам. Но трябва да разберем”, каза той.

Третото измерение на сделката е свързано с външната политика и способността да се оказва влияние върху руския режим. Булман заклейми режима на Путин за нарушения на правата на човека и ситуацията в Сирия, но подчерта необходимостта от ангажираност с Русия.

“Ако изцяло се откажем от бъдещето на Русия – политически, икономически, социално – ако не поддържаме връзка с опозиционните сили, с онези, които биха могли да реформират режима на Путин, тогава ще пропуснем шанса да трансформираме Русия”.

“Германия, както и Европейският съюз, трябва да се опитат да заемат политическа позиция с поглед към бъдещето: както в екологичен, така и в икономически, енергиен и дипломатически план. Русия трябва да бъде ангажирана колкото се може повече, доколкото това може да се комбинира с реална промяна в политиката в Москва”, заключи той.

Вашингтон яростно се противопоставя на изграждането на „Северен поток 2“. В четвъртък (18 март) държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен повтори, че газопроводът е лоша сделка и предупреди участващите компании, че рискуват да им бъдат наложени санкции.

Американските републиканци наскоро предупредиха Байдън, че “Северен поток 2” ще “подкопае интересите на САЩ и европейската сигурност”.

“Санкциите на Конгреса в замяна на неясен ангажимент за осигуряване на транзит на украински газ или обещание за инвестиране в европейска енергийна инфраструктура – това не само ще подкопае интересите на САЩ и европейската сигурност, но и е обида за конституционните прерогативи на Конгреса”, казаха те в писмо до Блинкен.