Германският регулатор спря сертифицирането на „Северен поток 2“

Екологични активисти от движенията Friday For Future (FFF) и Ende Gelaende държат плакат с надпис „Тръбопроводът към кризата?“ по време на демонстрация пред централата на Социалдемократическата партия (SPD) в Берлин, Германия, 12 януари 2021 г. Климатичните активисти критикуват правителството на Мекленбург-Предна Померания за разширяването на газопровода „Северен поток 2“. [EPA-EFE/HAYOUNG JEON]

Германският енергиен регулатор спря процеса на одобрение на мащабния нов тръбопровод, доставящ руски газ в Европа, създавайки нова пречка пред спорния проект и повишавайки регионалните цени на газа.

Надзорният орган съобщи във вторник (16 ноември), че временно е спрял процеса на сертифициране, тъй като базираният в Швейцария консорциум, който стои зад „Северен поток 2“ първо трябва да създаде немско дъщерно дружество съгласно германското законодателство, за да получи лиценз за експлоатация.

Европейските цени скочиха с 9% след новината, като холандският договор стана на стойност 89,00 евро/MWh.

„Това ще измести очакваните срокове напред във времето“, каза анализаторът Тревър Сикорски от Energy Aspects, добавяйки, че не е ясно колко време ще отнеме процесът на създаване на нова компания и повторното кандидатстване за сертифициране.

Пускането на газопровода изглежда малко вероятно да се осъществи през първата половина на 2022 г., добави той.

„Северен поток 2“ се сблъска с остра съпротива от САЩ и някои европейски държави, които твърдят, че ще направи Европа твърде зависима от руския газ. Но други европейски правителства твърдят, че връзката е жизненоважна за осигуряване на енергийни доставки на фона на покачващите се цени на газа през последните седмици и очертаващата се заплаха от прекъсване на електрозахранването тази зима.

Представител на Северен поток 2 посочи, че е бил уведомен от регулатора за решението за сертифициране. „Не сме в състояние да коментираме детайлите на процедурата, нейната възможна продължителност и въздействие върху старта на експлоатацията на тръбопровода“, добави той.

Кремъл не беше открит за коментар.

„Всяко забавяне на сертифицирането на тръбопровода, още повече в навечерието на зимата, не е в интерес на Европейския съюз, това е без съмнение“, каза за ТАСС Константин Косачов, заместник-председател на горната камара на руския парламент.

Представител на регулатора, Bundesnetzagentur, посочи, че ще оцени заявлението само след прехвърляне на големи активи и бюджети за персонал към германско дъщерно дружество.

„Сертификация за експлоатацията на „Северен поток 2“ ще се разглежда само след като операторът бъде организиран в правна форма, съответстваща на германското законодателство“, се казва в съобщението.

След като тези предварителни условия бъдат изпълнени, от регулатора заявиха, че може да продължат с оценката през останалата част от четиримесечния период на кандидатстване. Преди решението на регулатора, този период трябваше да продължи до началото на януари.

Украинската опозиция

Украйна е една от страните, които се противопоставят на газопровода, довел до по-широко напрежение между Киев и Москва в момент, когато Съединените щати обвиниха Русия, че натрупва войски близо до Украйна в подготовка за евентуална атака. Това твърдение бе отхвърлено от Кремъл.

Русия анексира украинския полуостров Крим през 2014 г., а подкрепяните от Москва сепаратисти поеха контрола над Донбас в Източна Украйна същата година.

Ръководителят на украинската енергийна компания „Нафтогаз“ каза пред Ройтерс, че приветства решението на германския енергиен регулатор.

„Това е добре“, коментира Юрий Витренко. „Това е важен момент, който предполага, че германският регулатор споделя нашата позиция, че сертифицирането не може да се прилага само за газопровода в Германия. То трябва да важи за целия тръбопровод от територията на Руската федерация до територията на Германия.

Киев ще загуби приходи, ако руския газ го заобиколи и обвинява Москва, че използва енергетиката като оръжие за заплаха за сигурността на Европа.

Москва отрече и посочи, че „Северен поток 2“ е чисто търговско начинание, което отговаря на европейските енергийни правила.

Украйна успешно кандидатства да бъде част от процеса на консултации за сертифициране на газопровода.

Москва вече е използвала трасе под Балтийско море за Северен поток 1 – предшественика на Северен поток 2 – което има капацитет от 55 милиарда кубически метра, което е еквивалентно на половината от годишното потребление на газ в Германия.

„Северен поток 2“ ще удвои това и ще направи Германия център за по-нататъшното разпространение на европейския газ.

Германският регулатор посочи, че е уведомил министерството на икономиката на страната и Европейската комисия.

От своя страна Комисията разполага с два месеца след решението на германския регулатор да оцени заявлението.

„При настоящите обстоятелства има още по-лоши моменти за стартиране на „Северен поток 2“. Въпреки че Германия е по-приятелски настроена към този проект от ЕС, регулаторното сертифициране на газопровода може да се сблъска с още препятствия по време на етапа на преглед на Европейската комисия“. Това коментира Карлос Торес Диас, ръководител на пазарите на газ и електроенергия в Rystad Energy.