Германското правителство в спор за „Северен поток 2“.

Северен поток 2 изглежда е изключително спорен въпрос за новото германско правителство. [EPA-EFE/КЛЕМЕНС БИЛАН]

„Меденият месец“ на новото германско „правителство на светофара“ може официално да приключи: вицеканцлерът Роберт Хабек заплаши да блокира спорния газопровод „Северен поток 2“ като част от санкциите срещу Русия, разкривайки напрежението в коалицията във връзка с проекта.

Спорният тръбопровод заобикаля Украйна и дава на Газпром директна линия до най-големия си клиент от ЕС, Германия, което предизвиква загриженост  у критиците относно използването на газ като геополитическо оръжие.

„От геополитическа гледна точка газопроводът е грешка“, посочи Хабек в интервю за FAZ, публикувано на 19 декември, разкривайки различията между Зелените и социалдемократите (СПД) в германското правителство.

„Всички страни бяха против него, с изключение на Германия и Австрия“, добави той.

„Коалицията светофар“, включваща СДП, Зелените и либералната „Свободна демократична партия“, беше сформирана за рекордно кратко време, но различията между партиите относно спорния газопровод бяха очевидни още в началото.

„Северен поток 2 е проект от частния сектор, който е напреднал до точката, в която е положен газопровод“, посочи канцлерът Олаф Шолц на пресконференция заедно с френския президент Еманюел Макрон след срещата на върха на ЕС миналата седмица в Брюксел.

Тъй като движението на руските войски по украинската граница подклажда притесненията за поредната инвазия, лидерите на ЕС призоваха канцлера да бъде готов да наложи санкции върху „Северен поток 2“.

Но Шолц отклони отговорността, като каза, че решението за одобрение на газопровода сега е на германския енергиен регулатор, който временно спря проекта миналия месец, тъй като базираният в Швейцария консорциум зад „Северен поток 2“ първо трябва да сформира дъщерно дружество съгласно германското законодателство, за да осигури лиценз за експлоатация.

„Властите в Германия решават това по напълно неполитически начин“, докато възможните действия за обезопасяване на границите на Украйна са „различен въпрос“, посочи Шолц в опровержение към европейските си колеги, съобщи CLEW.

Въпреки това германският външен министър Аналена Бербок, която също е от Зелените, вижда въпросът в различна светлина.

„Както стоят нещата в момента, този тръбопровод не може да бъде одобрен, защото не отговаря на изискванията на европейското енергийно законодателство“, посочи Бербок пред ZDF на 12 декември, като „проблемите с безопасността все още са неразрешени“.

Освен това е ясно, „че в случай на по-нататъшна ескалация, този тръбопровод не би могъл да бъде свързан към мрежата“, каза тя, като отбеляза, че споразумението, сключено със САЩ през последната година от управлението на Ангела Меркел, е предвиждало подобно разбиране. САЩ се стремяха да осигурят териториалната цялост на Украйна, без да налагат санкциите по газопровода, който предизвика проблеми в Берлин.

Позицията ѝ сега е засилена от нейния колега от Зелените Робърт Хабек.

„Всяко ново военно действие не може да остане без тежки последици“, подчерта Хабек в интервюто, предадено от DW. Вариантът за блокиране на газопровода ще бъде поставен на масата, ако „има ново нарушение на териториалната цялост“ на Украйна, каза той.

Тъй като Шолц беше официално назначен за канцлер на 8 декември, спорът може официално да отбележи края на най-краткия период на „меден месец“ на едно германско правителство и разкрива трудната позиция, в която се намира коалицията му в момента.

Германия е силно зависима от газа: повече от 25% от използваната енергия в страната идва от природен газ, по-голямата част от който се внася от Русия.

„Северен поток 2“ е любим проект на социалдемократите. Последният канцлер на СДП преди Шолц, Герхард Шрьодер, ръководеше изграждането на „Северен поток 1“, докато мощните партийни лидери продължават да са ангажирани с него. Шолц беше генерален секретар на социалдемократите при Шрьодер, подчертавайки дългогодишното му участие в проекта.

„Нуждаем се от този газопровод“, каза Мануела Швезиг, доминиращият министър-председател на социалдемократите в Мекленбург-Предна Померания в интервю за Spiegel, предупреждавайки да не се „смесва свиването на газопровода с въпроси на външната политика“.

Новият канцлер изглежда разпокъсан между исканията на своята партия, но е публично предизвикван от своя вицеканцлер и някои от най-влиятелните министри в правителството, което разкрива вътрешно напрежение в младата правителствена коалиция.

Газопроводът на стойност 11 милиарда евро, който е наречен „най-голямата грешка“ на Ангела Меркел от председателя на ЕНП Доналд Туск, може да продължи да разтърсва вътрешната и външната политика дълго след нейното напускане.