Германците са призовани да пестят енергия, за да намалят зависимостта си от Русия

Предвид ниските запаси от газ и войната в Русия германците са призовани да пестят енергия преди Великден. EPA-EFE/FILIP SINGER

Германците трябва да започнат да пестят енергия, за да станат по-независими от руските изкопаеми горива, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек, докато като най-голямата европейска държава търси начини да намали зависимостта си от Москва.

Докато смъртните случаи сред цивилното население продължават да се увеличават на фона на руската инвазия в Украйна, Германия е подложена на натиск да се откаже от газа и петрола, тъй като според критиците приходите от тях осигуряват на Москва жизненоважни средства за водене на война.

Хабек заяви, че Германия може да стане по-малко зависима, ако гражданите намалят потреблението си на енергия, като предложи да използват влака или да карат колело, вместо да шофират, когато е възможно.

„Моля всички да допринесат за пестенето на енергия още сега“, каза Хабек в интервю за медийната група Funke.

Тъй като новата му правителствена коалиция не желае да прибягва до задължителни мерки за пестене на енергия, като например ограничаване на скоростта по магистралите, в отговор на войната на чужда територия, Хабек прибягна до призиви.

„Всеки километър, който не е изминат, е принос за по-лесното отдалечаване от руските енергийни доставки. Освен това защитаваме климата“, допълва той.

Хабек заяви, че намаляването на 10% от индивидуалното потребление на енергия е възможно, като добави, че работодателите могат да допринесат, като предоставят на служителите си възможността да работят от вкъщи.

„Където е възможно, човек би могъл отново да работи от вкъщи един или два дни в седмицата – първоначално на доброволна основа“, каза той.

Призивите на Хабек за пестене на газ идват след подобни изявления на ръководителя на Федералната мрежова агенция, който наскоро стана управител на „Газпром Германия“ след национализацията му и отговаря за сигурността на доставките на газ.

„От гледна точка на нивата на съхранение трябва да кажа ясно: Призовавам всеки да допринесе за спестяването на газ още днес“, каза Клаус Мюлер, ръководител на мрежовата агенция, в интервю за ntv.

Нивата на съхранение на газ в хранилищата в Германия са около 29%, което е сравнително ниско ниво за този период на годината. Обикновено хранилищата се зареждат с евтин руски газ през лятото, когато търсенето е по-ниско.

Експерти предупредиха германското правителство да осигури високи нива на съхранение на газ, за да бъде по-малко податливо на руски заплахи през предстоящата зима. През март правителството прие закон, според който газовите хранилища трябва да бъдат пълни на 90% преди началото на зимата.

Без достатъчно запаси и при внезапно спиране на доставките от Русия Хабек ще бъде изправен пред трудни решения. Съгласно германския план за сигурност на газовите доставки домакинствата и специалните институции като училища и болници са защитени от прекъсване на доставките на газ.

Това обаче не се отнася за промишлеността и все още никой не може да предвиди кои промишлени сектори ще загубят достъпа си до газ.

„Ситуация със затруднения в доставките и спиране на промишлени предприятия обаче е кошмар за икономическата политика. Всъщност не можете да направите нищо правилно – само по-малко грешно“, казва Хабек пред Funke.