Гръцка компания отрича да извива ръцете на България за газовия интерконектор

Трасето на газовия интерконектор

Гръцката компания АVAX S.A. отрече във вторник (9 ноември) да е упражнявала натиск върху българското правителство с цел да получи повече време и пари за изпълнение на договорните си задължения. Това е една от гръцките компании, изграждащи газовия интерконектор Гърция-България (IGB).

Газови шефове и политици направиха множество оптимистични изявления по отношение на интерконектора Гърция-България (известен още като Стара Загора-Комотини или ICGB), който се строи повече от десетилетие, но все още не е завършен.

Интерконекторът е от решаващо значение за България, защото той ще позволи за първи път да се разруши руския газов монопол на българския пазар. IGB се свързва с TAP, Трансадриатическия газопровод, който доставя азерски газ през Гърция до Италия. България има договор с Азербайджан за внос на 1 милиард кубически метра газ годишно, което се равнява приблизително на една трета от потреблението на страната.

Поради безкрайните забавяния в строителството на интерконектора българската газова компания „Булгаргаз“ трябваше два пъти да преговаря с азербайджанския доставчик за осигуряване на временни алтернативни маршрути за доставка.

Азербайджанската страна обаче започва да недоволства. Баку няма договорно задължение да доставя газ извън трасето на на интерконектора и доставките са просто жест на добра воля. Във всеки случай тези алтернативни доставки са много по-малки количества от договорените 1 млрд. куб. м/год. Азерският газ е по-евтин от руския, а при сегашните пазарни условия той е близо два пъти и половина по-евтин.

Изграждането на газовата връзка с Гърция се извършва от консорциум от две гръцки компании Corinth Pipework Industries S.A. и AVAX S.A. През лятото на 2020 г. избухна скандал с AVAX S.A., че не изплащат заплатите на българските си работници с месеци.

EURACTIV България получи ексклузивна информация, че гръцкият консорциум вероятно отново ще закъснее със строителството и няма да може да завърши строителните работи до края на обявения срок – декември 2021 г. Крайният срок за пускане на интерконектора в експлоатация, 1 юли, няма да бъде спазен.

Според източници на EURACTIV, представители на AVAX S.A. са се срещнали наскоро със служебния премиер Стефан Янев. Информацията е че са поискали удължаване на срока на строителството с най-малко 6 месеца, както и да не им бъдат начислявани санкции за забавянето. Неустойките в договора са 90 000 евро на ден, коментира заместник-министър Мирослав Дамянов. От AVAX S.A. са поискали и допълнителна сума от 30 милиона евро за завършване на строителството и са предупредили, че ако исканията им не бъдат изпълнени, строителството ще бъде спряно.

EURACTIV потърси за коментар AVAX S.A., българското правителство и българското министерство на енергетиката.

От AVAX S.A. категорично отрекоха твърденията и подчертаха, че компанията остава ангажирана с проекта.

„Тази информация не е вярна. AVAX остава ангажиран и в тясно и приятелско сътрудничество с нашия клиент ICGB и всички заинтересовани страни (включително и двете правителства) в заключителния етап на този важен проект“, се казва в имейл от гръцката компания.

Министерският съвет не предостави коментар в рамките на 24 часа. От Министерството на енергетиката посочиха, че не могат да коментират въпроси от компетенцията на премиера и не могат да потвърдят за провеждането на предполагаемата среща, но потвърдиха за клаузата за неустойки по отношение на гръцките изпълнители.

„Ръководството на Министерството на енергетиката провежда регулярни срещи както с изпълнителя на строителните дейности, така и с доставчиците, с цел максимално ускоряване на дейностите по изграждане на връзката. Така например, в присъствието на гръцкия министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас, министър Живков получи уверение от акционерите в проектната компания ICGB, че договорените с последния анекс срокове – а именно: завършване на строителството до края на 2021 г и пускане в търговска експлоатация до 30 юни 2022 г. – няма да се променят“, се казва в позицията на българското министерство.

В нея се допълва: „При множеството си срещи с изпълнителите на проекта Министерството на енергетиката е уведомило, че повече отлагания на сроковете няма да бъдат допуснати. Ако това се случи, българската страна ще активира клаузата по договора за изплащане на неустойки в размер на 90 хил. евро/ден. Все пак се надяваме, че до такава развръзка, която не носи полза за нито една от страните, няма да се стигне и интерконекторът ще влезе в търговска експлоатация както е договорено – в средата на 2022 г.“

Българите намират за странно, че „Балкански поток“ е построен за рекордно кратко време без подкрепата на ЕС, докато газовата връзка с Гърция, която е съфинансиран от Европейската енергийна програма за възстановяване на ЕС, се бави.

По проект интерконекторът между Гърция и България струва 240 милиона евро с дялово финансиране от акционери, допълнителна безвъзмездна помощ от 39 милиона евро от европейските структурни и инвестиционни фондове, 45 милиона евро по Европейската енергийна програма за възстановяване (EEPR) и 110 милиона евро под формата на заем от ЕИБ.

Постоянните забавяния в изграждането на газовата връзка в България се тълкуват като резултат от прикрити действия на Русия за възпрепятстване на диверсификацията на вноса на газ.

EURACTIV Гърция потърси гръцкото министерство на енергетиката за коментар, но не получи такъв.