Гърция се гневи, заради загубата на интерес на Вашингтон към газопровода EastMed

[Shutterstock/Dabarti CGI]

Съединените щати вече не подкрепят изграждането на проекта за газопровод EastMed, тъй като интересът на Вашингтон сега се насочва към възобновяеми енергийни източници, според изявление на Държавния департамент. Според гръцките медии, от този ход печели Турция.

„Оставаме ангажирани с физическото свързване на East Med с Европа. Ние пренасочваме фокуса си към електрически интерконектори, които могат да поддържат както газ, така и възобновяеми енергийни източници“, каза Държавният департамент на САЩ.

В изявлението се добавя, че във време, когато енергийната сигурност на Европа е повече от всякога въпрос на национална сигурност, „ние сме ангажирани да задълбочим нашите регионални отношения и да насърчаваме чисти енергийни технологии“.

Сега САЩ подкрепят проекти като планираната подводна електропреносна връзка EuroAfrica от Египет до Крит и континенталната част на Гърция и предложеният интерконектро EuroAsia за свързване на израелските, кипърските и европейските електрически мрежи.

„Такива проекти не само биха свързали жизненоважни енергийни пазари, но също така биха помогнали за подготовката на региона за преход към чиста енергия“, се добавя в изявлението.

През януари 2020 г. Кипър, Гърция и Израел подписаха „историческо“ споразумение за изграждането на газопровода за Източно Средиземно море, който се счита за проект от общ интерес на енергийната инфраструктура в Европа.

Той има за цел да прехвърля между 9 и 12 милиарда кубически метра годишно офшорен газ, изпомпван в находища между Израел и Кипър към Гърция, а след това към Италия и други страни от Югоизточна Европа.

Няколко гръцки медии съобщиха, че ходът на Джо Байдън политически намигва на Турция, която от самото начало се противопоставя на EastMed, тъй като тръбопроводът я заобикаляше.

„Всеки проект, който пренебрегва Турция, която има най-дългата брегова линия в Източното Средиземноморие и кипърските турци, които имат равни права върху природните ресурси на остров Кипър, не може да успее. Привеждаме този факт още веднъж на вниманието на международната общност“, посочиха от Министерството на външните работи на Турция по това време.

Гръцкият телевизионен канал OPEN също съобщи, че американците вярват, че EastMed е причинил напрежение и затова иска съответните играчи да се съсредоточат върху други проекти, които също биха донесли политическа стабилност в силно напрегнатия регион.

Освен това САЩ се интересуват от продажбата на собствен втечнен газ и може да не искат да спонсорират конкурентен тръбопроводен газ.

Какво казва Европа

 

До края на 2021 г. Европейската комисия трябваше да публикува проучване, изследващо търговската и икономическата осъществимост на проекта.

В края на октомври 2021 г. служител на Европейската комисия коментира пред EURACTIV Гърция, че EastMed е „сложен проект“ и за да може да се определи неговата търговска жизнеспособност, оценката трябва да отразява целите на ЕС за декарбонизация и бъдещото търсене на газ.

„Анализът на Комисията от оценката на въздействието върху целта върху климата показва, че непрекъснатото използване на природен газ не е съвместимо с дългосрочната цел за декарбонизация“, каза служителят.

Преходът към климатична неутралност ще се основава на широк спектър от енергийни източници и технологични решения, както и по-интелигентно използване на природните ни активи, добави служителят.

Служителят на ЕС обясни, че докато Брюксел вижда ролята на природния газ като преходно гориво днес, основният фокус на подкрепата от бюджета на ЕС ще бъде върху инвестициите в климатични енергийни решения, включително декарбонизирани газове като водород.

„Нисковъглеродните газове като водород, биогаз и синтетичен газ трябва постепенно да заменят природния газ. Това, което ще бъде от ключово значение, е че инфраструктурата, която имаме или в която инвестираме, е готова да поддържа тези нови енергийни носители“, подчерта служителят.

Друг източник, близък до въпроса, каза, че газовият микс на ЕС ще се промени значително в контекста на целта за климатична неутралност до 2050 г.

„Потреблението на природен газ ще бъде намалено с 66-71% и търсенето на възобновяеми и нисковъглеродни газове, по-специално биогаз, водород и синтетичен газ, ще увеличи до около два пъти търсенето на природен газ“, каза източникът.

„Следователно търговската жизнеспособност на газопродова Eastmed ще зависи много, наред с други фактори, от това колко газ в крайна сметка ще има в региона, който може да бъде доставен за Гърция и Италия и какво ще бъде търсенето на внос“, добави източникът.