Започва пълен оглед на политиките на „Булгаргаз”

Министърът на енергетиката Александър Николов.

Управлението на количествата електроенергия е функция на „Булгаргаз”. Министерството на енергетиката ще извърши пълен оглед на политиките на държавното дружество поради високите цени. Установените резултати ще бъдат съобщени. Това обяви енергийният министър Александър Николов на брифинг във вторник.

Той подчерта, че решението за увеличение в цената на газа на Комисията за енергийно и водно регулиране е предизвикала полемики, затова се е провела работна среща с председателя на Комисията Иван Иванов и всички представители на „Българския енергиен холдинг”.

„КЕВР спазва нормативните изисквания, подадени от страна на „Булгаргаз”,  почти изцяло. Текущата наредба е рестриктивна“, заяви Николов и допълни, че цената на природния газ в България зависи от динамиката на цените на петрола, динамика на цените на европейските газови пазари и ограничените количества, които могат да се теглят от хранилището в Чирен.

Министърът прогнозира, че по-ниските цени на газа, увеличените доставки и намаленото ползване поради топлото време ще се отразят на цената на газа през февруари. Поради рязкото повишение на цените пък ще има мерки за компенсации на дружествата, които оперират на регулирания пазар.

Той беше категоричен, че фалити на топлоразпределителни дружества няма да бъдат допуснати.

„Систематични рискове за дружествата, свързани с топлоснабдяването, ще бъдат избегнати. Нека се избегнат спекулации относно фалити на дружества и спиране на топлоподаване в отоплителния сезон. Това няма да бъде допуснато”, заяви още Александър Николов.

ДБ обвини Борисов, че е заложил мини в „Булгаргаз”

„Премиерът трябва да наблюдава отблизо сектор „Енергетика”, тъй като там има заложени мини от предишното управление. Трябва да стане ясно какво се случва в „Булгаргаз” и Българския енергиен холдинг. Те трябва да бъдат прегледани внимателно и тези мини да бъдат разчистени”. Това заяви във вторник съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов в интервю за Нова тв.

„Трябва да питате Борисов за 12 години къде е неговата диверсификация. Как успя за 1 година да прекара тръбата от Русия за Сърбия, а за 12 години не успя да направи връзката Комотини-Стара Загора“, попита Атанас Атанасов.

Коментарът е във връзка с изявление на бившия премиер Бойко Борисов от предишния ден. Борисов призова в понеделник премиерът Кирил Петков да разпореди на ДАНС проверка за изтичане на информация по договора с доставките на газ от Азербайджан.

Според Борисов е възможна организирана атака по държавната компания „Булгаргаз“, която цели да обслужи частни интереси. Той посочи, че компанията е подложена на атака от страна на държавата, като държавното дружество е изправено пред фалит, от който може да се възползват частни газови търговци за сметка на битовите и индустриални потребители.

Атанасов бе категоричен, че липсата на диверсификация и обслужването на руския енергиен интерес в България ни е довела до това положение с високите цени на енергоресурсите.

„Основната причина за повишаване на цените в България е затягането на конфликта в Украйна и Путин използва енергийните си лостове за натиск върху европейската общност”, посочи той.

Смяна на членовете на КЕВР

Премиерът Кирил Петков в понеделник пък обвини Комисията по енергийно и водно регулиране, че не защитава публичния интерес заради решението й за увеличение на цената на газа с 30%. Така от 1 януари тя стана 133,41 лв./мегаватчас, вместо досегашните 102,33 лв./мегаватчас.

„Да измисли най-добрия начин крайните потребители да са защитени. Не беше обсъдено това решение с нас и беше изненадващо, че е с 30% увеличение. Учудващо е, защото цената на газа намаля доста в последната седмица“, обясни Петков и допълни, че КЕВР трябва да влиза дълбоко в енергийните дружества и да е сигурен, че оптималната цена е най-добра за потребителите.

Премиерът обяви, че до края на януари членовете на Комисията с изтекъл мандат ще бъдат сменени.

Атанас Атанасов нарече  „абсурд” възможността председателят на КЕВР Иван Иванов да участва в саботаж. Според него „някой е заблудил премиера“.

„Той е изключително почтен човек. Много висок експерт е. Тази независимост на КЕВР е и резултат от фигурата на Иван Иванов. Може би министър-председателят не го познава и е подведен”, заяви Атанасов.

Иван Иванов е бивш член  и бивш водещ енергиен експерт на Демократи за силна България.