„Демократична България“ предлага пълен одит на енергетиката

Мартин Димитров от "Демократична България"

„Демократична България“ предлага одит на българската енергетика. Това обяви в четвъртък ” Мартин Димитров от обединението.

„Най-големият проблем на българската енергетика е корупцията. Предлагаме одит на цялата държавна енергетика. Искаме тайните договори да станат явни”, коментира Димитров пред Нова телевизия. Той допълни, че  ДБ правят всичко възможно да бъде съставено правителство.

Димитров уточни какви ще бъдат конкретните стъпки. Първо ще бъдат предприети всички възможни дейности да няма нов скок в цените на тока за битовите потребители. След това трябва да бъдат предприети мерки за нормализиране на цените в енергетиката.

„Съгласихме се с идеята да не се спира токът при една неплатена сметка. Има подобно предложение от Европейската комисия. Това е разумно решение”, обясни икономистът.

Той подчерта, че никой от присъстващите на преговорите за съставяне на кабинет не е бил виждал пътната карта с „Газпром”.

„Там са поемани ангажименти от името на България. Абсурдно е никой да не я е виждал. Това е от една от причините за високите цени – зависимости и непрозрачност”, поясни представителят на ДБ.

От партията смятат, че срокът за експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй” трябва да бъде удължен.

Междувременно Димитров обясни на страницата си във Фейсбук кои са основните въпроси и акценти, които от ДБ са поставили на преговорите с „Продължаваме промяната“ за съставяне на правителство, които са свързани с енергетиката.

Той повтори, че енергетиката е затънала в корупция и искат одит на цялата държавна енергетика, включително „Белене“ и „Турски поток“. Също така публичност на всички разходи и документи, като се започне с изчезналата пътна карта с Газпром за газа, както и завършване на интерконектора с Гърция през 2022 г.

ДБ настоява и за удължаване срока на експлоатация на 5ти и 6ти блок на АЕЦ Козлодуй, а за необходимостта от допълнителна ядрена мощност са поискали технико-икономическа експертиза.

Друг акцент е намаляването  зависимостта от един доставчик при вноса на газ. Затова се нуждаем от създаване на алтернативи, които да водят до по-добри цени. Паралелно с това трябва да бъдат предприети всички действия на ниво правителство и парламент за запазване цената на тока за битовите потребители, както и компенсации за небитовите потребители.

Обединението настоява за петгодишна програма за мерки срещу енергийната бедност.

„Искаме работеща Комисия за защита на конкуренцията, която да направи истинска проверка за изкривяванията на конкуренцията на пазара на горива. Също така облекчаване на достъпа до данъчно-акцизни складове за повече конкуренция и съответно по-ниски цени на горивата“, обясни Димитров.

От ДБ са заявили на преговорите за правителство, че настояват за улесняване на процедурата за поставяне на малки фотоволтаици от домакинствата.

„Това са само част от въпросите и темите“, подчерта икономистът.