Държавата ще подпомогне енергийния сектор с над 1.5 млрд. лева

Единствената страна, която поддържа по-ниска цена от България в Европа на електроенергията за декември, е Полша, заяви министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг.

Министърът на енергетиката Александър Николов заяви по време на брифинг във вторник, 21 декември, че държавата ще предложи още мерки заради високите цени на тока. Всички предложения подлежат на обсъждане в Министерския съвет, а ще бъдат проведени и допълнителни дискусии по темата. Ресурсът за подпомагане в енергийния сектор по различни пера вероятно ще надхвърли 1.5 млрд. лева.

„В цяла Европа има криза с цените на тока. България продължава и ще става все по-устойчив член на ЕС, което означава, че няма как у нас да поддържаме много ниски цени”, заяви Николов и подчерта, че единствената страна, която поддържа по-ниска цена от България в Европа, е Полша.

Той уточни, че в момента цената за България е 343 евро, а основен и най-обсъждан към момента е въпросът за цените на въглеродните емисии. За 12 месеца имаме повишение от около 4 пъти, което се отразява „директно и доста зле“.

„При природния газ имаме доста стряскащи данни за повишението през последните 12 месеца. Петролът за 12 месеца също значително поскъпна, но с по-бавни темпове от природния газ. През последните месеци екипът на Министерство на енергетиката работи денонощно“, увери той.

Министърът съобщи, че срокът за компенсации се удължава от декември до края на първото тримесечие на 2022 г. Целта е да бъде обхванат най-тежкият период, когато има най-висока консумация на енергийни ресурси. Компенсациите от месец декември нататък ще се изчисляват спрямо реална борсова цена от ден напред за месец юли – 185 лв. на мегаватчас.

Николов уточни, че в предложенията ще бъдат включени и потребителите на природен газ на регулирания пазар. „Ще предложим фиксирана схема на мегават час за разходите за ресурс. Това ще доведе до смекчаване на натиска за потенциално повишаване на цените на топлоенергия към крайните потребители. За това са предвидени около 200 млн.лв.”, посочи той и подчерта, че ресурсът, който ще бъде отделен в рамките на следващите четири месеца, ще надхвърли 1,5 млрд. лева.

„Очакваме съдействие от бизнеса относно начина на консумация и разумен преглед от тях на цените. Очакваният размер на компенсацията по тази мярка ще надхвърли 900 млн. лв. за 4-те месеца“, допълни той.

Министър Николов съобщи още, че е разработена схема за подпомагане на мрежовите оператори, като тази мярка е за приблизително 350 млн. лв., за да не се натрупва допълнително дефицит на операторите и да се намали бъдещата тежест в цената на електроенергия.

Той съобщи още, че от следващата година у нас ще има завод за производство на соларни панели, като инвестицията ще надхвърли 150 млн. евро.

Предложенията на енергийния министър ще бъдат обсъдени на заседанието на Министерски съвет в сряда. Според него трябва да се вземе решение преди 30 декември. Той добави, че се обсъждат и средносрочни и дългосрочни мерки за сектора, за да се постигне предвидимост и прозрачност в енергетиката.