Евродепутати предлагат вредните емисии да бъдат орязани с 60% до 2030 г.

Резултатът от вчерашното гласуване определи нови климатични стандарти, посочи Майкъл Блос, докладчик в сянка в Комисията по околна среда. [Shutterstock]

Комисията по околна среда на Европейския парламент подкрепи в четвъртък залагането на нови по-високи климатични цели на ЕС – намаляване на въглеродните емисии с 60% до 2030 г. Така евродепутатите поставиха началото на тежки преговори със страните членки и Европейската комисия, която вероятно ще предложи редукция на емисиите с  55%.

Парламентарната комисия взе решението с кехко мнозинство от 40 гласа “за” и 37 “против”.

Преди да стане задължителна, новата цел се нуждае от одобрението на целия парламент и 27-те държави-членки на ЕС. Сегашният ангажимент е намаление на емисиите с 40%.

Очаква се председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен да се застъпи за поне 55% редукция по време на първото си годишно обръщение до Европейския парламент следващата седмица. Ако бъде потвърдена на пленарно заседание през октомври, целта от 60% ще постави Европейския парламент в сблъсък с Еврокомисията и държавите-членки на ЕС.

Сигурно е, че целта от 55% ще получи подкрепата от мнозинството евродепутати от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), която е най-голямата група в парламента.

В допълнение членовете на парламентарната комисия се съгласиха да създадат независим Съвет на ЕС за изменението на климата, съставен от 15 експерти. Те ще предложат допълнителни корекции на целите за намаляване на емисиите на блока в съответствие с най-новите научни изследвания. Крайната цел е постигането на климатична неутралност до 2050 г.

В своята позиция депутатите от комисия гласуваха “за” спиране на всички субсидии за изкопаеми горива от 2025 г. и предоставяне на право на гражданите на ЕС да съдят правителствата си, ако не изпълнят поетите екологични ангажименти.

Резултатът от гласуването определи нови климатични стандарти, посочи Майкъл Блос, докладчик в сянка в Комисията по околна среда пред EURACTIV Германия.

Кратък график

“Тези, които гласуват “против” мерките срещу изменението на климата, са от погрешната страна на историята и игнорират климатичната реалност”, каза Блос.

Емисиите в глобален мащаб ще трябва да падат със 7.6% всяка година, за да се достигне целта за задържане на повишението на температурата под 1.5 градуса, заложена в Парижкото споразумение. Това твърди доклада на ООН, публикуван през ноември. Ако това се постигне, ЕС трябва да намали емисиите с 65% до 2030 г.

След гласуването на Kомисията по околна среда целият Европейски парламент трябва да гласува предложението на пленарна сесия, планирана за октомври.

След това лидерите на страните членки ще обсъдят предложението в средата на октомври, за да може да се търси окончателно съгласие до края на годината. До юни 2021 г. Европейската комисия планира да адаптира множество нови предложения за привеждане на правилата и разпоредбите на блока в съответствие с новите климатични цели на ЕС. Те включват нови стандарти за автомобилните емисии, енергийна ефективност на сградите, възобновяеми енергийни източници, както и изменение на схемата за търговия с емисии на ЕС.