Един от най-големите доставчици на ток в Чехия затвори заради цените

Чешкият енергиен пазар е изправен пред безпрецедентна ситуация. През следващите шест месеца така наречените „доставчици от последна инстанция“ ще се грижат за засегнатите домакинства. [EPA-EFE / FILIP SINGER]

Bohemia Energy, един от най-големите доставчици на енергия в Чехия, обяви че спира работа незабавно заради скока на цените на природния газ и електроенергията. Компанията доставя енергия на около 900 000 клиенти.

„Бяхме принудени да предприемем тази драстична стъпка заради продължителния екстремен ръст на цените на електроенергията на пазара на едро, където цените на газа и тока сега са три пъти по-високи от миналата година“, пише компанията в изявление, което бе публикувано в сряда.

Чешкият енергиен пазар е изправен пред безпрецедентна ситуация. През следващите шест месеца така наречените „доставчици от последна инстанция“ ще се грижат за засегнатите домакинства. Списъкът на доставчиците включва най-големите енергийни компании в Чехия, като например държавната ЧЕЗ.

„Най-важното е хората да не се притесняват“, каза премиерът Андрей Бабиш по време на пресконференцията.

Бабиш призова всички доставчици на енергия да направят всичко възможно, за да гарантират, че гражданите няма да страдат от сегашната енергийна криза. Той поиска от Чешката служба за енергийно регулиране да обмисли ограничаване на цените на енергията за бивши клиенти на Bohemia Energy, така че новите доставчици да не могат да злоупотребяват с тяхното положение.

Премиерът настоя за драстични намаления на енергийните данъци от сегашните 21% на 0%. Европейската комисия обаче не препоръчва подобен ход, който благоприятства целенасоченото намаляване на данъчните ставки.