Експерти попариха надеждите на Централна Европа за ядрено бъдеще

Докато Чехия се стреми да декарбонизира икономиката си, базирана на въглища, тя вижда ядрената енергия като гръбнака на бъдещия си енергиен микс. [ Shutterstock / Kletr ]

Чехия, която се стреми да декарбонизира своята икономика, базирана на въглища,  вижда ядрената енергия като гръбнака на бъдещия си енергиен микс. Чешкото правителство планира да построи нов блок на атомна електроцентрала, който се очаква да заработи през 2036 г. Въпреки това експертите предупреждават за забавяне и високи разходи, които вече се наблюдават в Словакия или Унгария.

Според Министерството на промишлеността и търговията ядрената енергия може да реши проблема с чешката нужда от нисковъглеродни и стабилни енергийни източници. Бъдещият енергиен микс на страната е гореща тема заради климатичните амбиции на ЕС и скока на цените на енергията.

Въпреки това, ново проучване, публикувано във вторник, попарва надеждите на чешкото правителство за ядрено бъдеще.

„Новият ядрен блок няма да допринесе за декарбонизацията по отношение на замяната на сегашните източници на въглища“, каза Олдржих Скленар, автор на изследването и енергиен анализатор в Асоциацията по международни въпроси.

„Новият блок трябва да заработи след 2036 г., но трябва да се откажем от въглищата много по-рано. Опитът в евроатлантическата зона показва, че е огромен проблем да се спазват сроковете. По принцип всеки се сблъсква с този проблем“, предупреди Скленарж и добави, че действителните разходи по проектите могат да бъдат двойно по-високи от очакваните.

Чехия не е единствената страна от Централна Европа, която залага на ядрената енергия, а новите ядрени проекти в Словакия и Унгария са изправени пред големи забавяния. 

Новите блокове в словашкия АЕЦ „Моховце“ трябваше да заработят през 2012 и 2013 г., но бяха отложени за 2022 г. 

Планираната унгарска централа „Пакш II“, която ще бъде построена от „Росатом“, също е изправена пред проблеми, тъй като лицензирането на проекта е отложено. Унгария промени своите протоколи за ядрена безопасност, за да приспособи проекта към изискванията, преди да получи регулаторно одобрение.

В същото време САЩ също се опитаха да примамят страните от Източна Европа да заложат на ядрената енергия, като им обещаха  пазар от 23 трилиона долара  до 2030 г.

През октомври миналата година Полша и Вашингтон подписаха 30-годишно междуправителствено споразумение за бъдещо сътрудничество в развитието на полската програма за гражданска ядрена енергия. Първата атомна електроцентрала се очаква да влезе в експлоатация през 2033 г.

Заради продължаващата и в момента енергийна криза група от предимно източноевропейски държави-членки оказаха натиск  върху Европейската комисия да даде на ядрената енергия „зелен“ етикет съгласно таксономията на ЕС за устойчиво финансиране, която ръководи инвестициите, благоприятстващи климата.

„До края на годината се очаква предложение от Европейската комисия“, обяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон  през октомври.