ЕК вероятно ще включи газа и ядрената енергетика в правилата на ЕС за зелено финансиране

Неофициалният документ излага технически критерии за газовите електроцентрали, които да се квалифицират като "преходна дейност" съгласно правилата на ЕС за зелено финансиране. [Statkraft / Flickr]

В Брюксел циркулира предложение за включване, както на ядрената енергия, така и на природния газ в таксономията на зеленото финансиране на блока. Активисти определиха неофициалния документ като „научен срам“ и предупредиха, че това ще навреди на доверието в ЕС по отношение на зеленото финансиране.

Неофициалният документ, видян от EURACTIV, излага подробни технически критерии за газта, която да се квалифицира като преходна дейност съгласно правилата на ЕС за устойчиво финансиране.

Според проектодокумента, за да се квалифицират като „устойчива“ инвестиция, газовите електроцентрали или съоръжения за комбинирано производство на енергия не трябва да отделят повече от 100 грама CO2 еквивалент на киловатчас.

Проектодокументът идва след декларациите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която посочи, че Европейската комисия скоро ще внесе предложения за газ и ядрена енергия като част от правилника за зелени финанси на блока.

„Нуждаем се от повече възобновяеми източници. Те са по-евтини, не произвеждат въглеродни емисии и са на наша територия“, написа фон дер Лайен в Туитър след среща на върха на ЕС преди две седмици, на която лидерите обсъдиха отговора на блока на покачващите се цени на енергетиката.

„Нуждаем се от стабилни енергийни източници, ядрени, а по време на прехода и газови. Ето защо ще представим нашето предложение за таксономия“, добави тя.

Газта като „преходно гориво“

Критериите за емисии от 100 g CO2 са същите като при предишните предложения от миналата година, които бяха отхвърлени като твърде строги от група от 10 страни от ЕС, които заплашиха да наложат вето на предложението.

За да успокои опасенията на критиците, документът излага допълнителни критерии за газовите централи, които да се квалифицират като „преходна дейност“, придружени от клауза за прекратяване (до 31 декември 2030 г.) за въвеждане в експлоатация на нови централи.

За газовите електроцентрали това са критериите за квалифициране като „преходна дейност“:

  • Директните емисии са по-ниски от 340gCO2/kWh, и
  • Годишните емисии са по-ниски от 700 kgCO2/kW.

За централите за комбинирано производство на енергия това са критериите, за да се квалифицира като „преходна дейност“:

  • Емисиите през жизнения цикъл са по-ниски от [250-270] gCO2e на kWh, и
  • Спестяване на първична енергия от 10% в сравнение с разделното производство на топлинна и електрическа енергия.

Активистите осъдиха тези критерии като „радикално по-слаби“ от предишните планове, изготвени от Европейската комисия.

„Това предложение би нанесло фатален удар върху таксономията“, коментира Хенри Евистън, говорител по устойчивото финансиране в Службата за европейска политика на WWF.

„Това би навредило сериозно на програмата за устойчиви финанси на ЕС и Зелената сделка на ЕС. Тя трябва да бъде категорично отхвърлена от Комисията и всички държави-членки да ѝ се  противопоставят“, добави той в изявление.

Активистите не бяха сигурни за произхода на неофициалния документ. Но дипломати, които разговаряха с EURACTIV на срещата на върха на ЕС преди две седмици, посочиха, че Франция работи зад кулисите, за да постигне компромис относно таксономията, който би задоволил поддръжниците на газта и ядрената енергия.

По инициатива на Париж на 18 октомври страни-съмишленици от ЕС проведоха среща, за да обсъдят ядрения и природния газ в контекста на таксономията, каза дипломатът от ЕС. На срещата присъстваха България, Кипър, Чехия, Финландия, Франция, Гърция, Унгария, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Според същия дипломатически източник, участниците са обсъдили компромисни предложения за технически критерии за оценка на устойчивостта на газовите и атомните електроцентрали.

Ядрена енергетика

По отношение на ядрената енергетика, „неофициалният документ“ се основава на препоръките на Съвместния изследователски център на ЕС (JRC), който заключи в доклад от юли, че ядрената енергия е безопасна и следователно отговаря на условията за зелен етикет съгласно таксономията.

Документът не предлага подробни критерии за устойчивост на този етап и просто разделя дейностите по производство на ядрена енергия в четири категории:

  • Експлоатация на ядрена централа: Производство на електроенергия, включително изграждане, въвеждане в експлоатация, експлоатация и извеждане от експлоатация на атомни електроцентрали.
  • Съхранение и освобождаване от радиоактивни отпадъци или отработено ядрено гориво (активна дейност).
  • Добив и преработка на уран (активна дейност).
  • Преработка на отработено ядрено гориво (активна дейност).

Неофициалният документ идва след срещата на министрите на енергетиката на ЕС миналата седмица, на която дванадесет държави от ЕС се изказаха в подкрепа на включването на ядрената енергия в таксономията.

Сред известните критици на включването на газта и ядрената енергия в таксономията са Елиз Атал, ръководител в “Принципи за отговорно инвестиране” (PRI), международна мрежа от инвеститори, поддържана от ООН.

„Привържениците на включването на електрическата енергия, получена чрез газ и ядрената енергия в устойчивата таксономия на ЕС твърдят, че тези икономически дейности играят роля в енергийния преход“, написа тя в мнение, публикувано в EURACTIV.

„Този ​​аргумент не е важен: дизайнът на устойчивата таксономия на ЕС има за цел да определи кои икономически дейности са зелени, а не кои икономически сектори са необходими за прехода към икономика с нулеви емисии до 2050 г. “

Прочетете целия неофициален документ тук.