ЕК: Държавите от ЕС да се подготвят за „шок в доставките на руски газ“

Първата сред новите мерки, предвидени в Брюксел, е директната пазарна намеса с „максимална регулирана цена на природния газ, доставян на европейски потребители и компании (ценова граница на ЕС)“, се казва в проекта, получен от EURACTIV. [ Mindscape studio / Shutterstock ]

В политически документ, който трябва да бъде приет в сряда (18 май), Европейската комисия призовава държавите-членки на ЕС да засилят подготовката за „пълно прекъсване на доставките на руски газ“, като обмислят спешни мерки като временно ограничаване на цените на газа.

След като Русия прекъсна доставките на газ за Полша и България през април, Комисията иска от страните-членки на ЕС да се подготвят за пълномащабен „шок в доставките“.

Природният газ се търгуваше на около 100 евро за мегаватчас от средата на март, което бе седемкратно увеличение в сравнение с дългогодишните средни цени, с периодични пикове от 200 евро за мегаватчас. Причината е главно заради недостиг на доставки от Русия. Това доведе до повишаване на цените на електроенергията, до голяма степен обусловено от увеличеното производство на електроенергия от централи, работещи с газ.

Предишните мерки, които бяха приети през есента, бяха калибрирани, за да се справят със ситуация на устойчиви високи цени на газа. Сега обаче „може да си струва да се обмисли различен набор от мерки в случай на внезапно широкомащабно или дори пълно прекъсване на доставките на руски газ, водещо до непоносимо високи цени и трудно снабдяване с газ“, казва председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен в проектодокумента.

Първата сред новите мерки, предвидени в Брюксел, е директна пазарна намеса с „максимална регулирана цена на природния газ, доставян на европейските потребители и компании“, се казва в проекта, който бе получен от EURACTIV.

Въпреки че ограничаването на цените на газа незабавно би облекчило потребителите и би попречило на инфлационния натиск върху икономиката, то е силно противоречиво дори в Европейската комисия.

„Основен отрицателен ефект е, че губим цената като важна информация за търсенето на газ по време на криза“, пише служител на ЕС в текста на предложението, който беше изпратен за преразглеждане в отделите на Комисията. „Друг много важен негативен ефект е, че обявяването на горна граница на цената на газа по време на извънредни ситуации води до по-ниско инвестиране в запълване на хранилищата, което трябва да се избягва по всякакъв начин“, добави служителят.

Тези опасения се споделят широко сред Зелените в Европейския парламент.

„Ограничаването на цената на газа не е решение“, каза германският евродепутат от Зелените Михаел Блос. Вместо да хвърляме милиарди евро на данъкоплатците срещу Русия и други доставчици на газ,  трябва да използваме тези пари за прехода към възобновяема енергия и отопление, като слънчеви покриви и термопомпи, каза той пред EURACTIV. „Това значително ще намали цените.“, допълни евродепутатът.

„Нуждаем се от картел на купувачите. Цената на газа ще падне, ако Г-7 купува газ само на ниска цена. За това се нуждаем от смелост и креативност и не трябва просто да се предаваме на абсурдно високите цени на газа“, посочи Блос.

Анализаторите също предупредиха срещу ограничаването на цените, като заявиха, че това ще изчерпи резервите в хранилищата и ще обезкуражи компаниите да ги пълнят.

„На пазарите на газ краткосрочните спот цени са свързани с дългосрочните бъдещи цени чрез газови хранилища“, каза Леон Хирт, асистент по енергийна политика в Hertie School в Берлин. „Ако правителствата обявят бъдещо ограничение на цените, компаниите нямат стимул да пълнят газовите хранилища, а точно обратното – би било финансово привлекателно да се отложат инвестициите в съхранение или дори да се изчерпят хранилищата, като продават газ, докато цените са високи“, коментира той пред EURACTIV.

„По-ниските нива на съхранение не са в европейски интерес“, продължи Хирт, като подчерта, че спешният приоритет е запълването на газовите хранилища преди следващата зима.

Това може също да е в противоречие с регулациите, които в момента се разглеждат от ЕС и изискват минимални нива на съхранение на газ всяка година преди зимния отоплителен сезон.

„Доколкото подобни изисквания принуждават операторите за съхранение да ги запълват независимо от финансовите стимули, настоящите спот цени няма да успеят да се понижат въпреки ниските бъдещи ценови очаквания“, предупреди експертът, който е съавтор на коментарите с Ингмар Шлехт, научен сътрудник в Центъра за енергия и околна среда.