ЕК, ОЛАФ и Кьовеши са сезирани от БОЕЦ за “Турски поток”

Строежът на "Турски поток". [Скрийншот]

БОЕЦ сезира европейските институции за строежа на “Турски поток” в България, съобщи гражданското движение.

“Сезираме Брюксел за установеното руско участие при изграждането на газопровода, като представяме и конкретни доказателства както за руски контрол над проекта, така и за участие на български фирми, закупили техника за милиони лева с европейско финансиране и установените  нарушения по сключените договори”, обяснява БОЕЦ.

И допълва, че от техни репортажи и разследванията на “Биволъ” и BIRD стана ясно, че от месеци  строежа на „Турски поток“ се извършва от руската фирма IDC свързана с Кремъл и беларуската държавна компания “Белтрубопроводстрай”.

БОЕЦ ходи и в офиса на IDC в с. Брусарци, но и там не открива отговори на въпросите си:

На какво основание IDC изпълнява дейности по строежа на “Турски поток” в България, след като за изпълнител е избрана саудитската форма “Аркад” и в нейния договор с българската компания възложител “Булгартрансгаз” няма посочени подизпълнители?

Има ли IDC разрешителни и сертификати за дейност и работа на територията на ЕС?

Как и по какъв начин са влезли на територията на България руските и беларуски работници? Имат ли визи, разрешителни за работа, трудови договори, застраховки и квалификация?

Защо руска фирма с руски работници и техника строи “Турски поток”, след като българският премиер Бойко Борисов твърди, че Русия няма нищо общо с този проект?

БОЕЦ твърди още, че беларуската компания “Белтрубопроводстрой” е отстранена от участие в подобен проект в Литва и изгонена през 2019 г. от правителството на страната с мотивите, че представлява заплаха за националната сигурност на Литва и интересите на ЕС заради връзки с “Газпром” и руските разузнавателни служби. В същото време тази фирма строи “Турски поток” в България без контрол и напълно непрозрачно.

ЕК, ОЛАФ и Лаура Кьовеши са сезирани за разслeдванията на Биволъ и BIRD за установените на място чисто нови камиони и техника, закупени от български фирми по ОП “Иновации и конкурентоспособност”.

“…От всичко представено става ясно, че така нареченият от българският премиер “Балкански поток” е всъщност продължение на “Турски поток” и копие на “Южен поток”. Изграждането на тръбопровода е изцяло за сметка на българската държава, но също така и изцяло под контрола на Москва. В неговото изграждане задкулисно са включени руски и беларуски фирми, пряко свързани с “Газпром и режима на Путин. Този проект обслужва интересите на Путин и Ердоган, като засилва енергийната зависимост на България и Източна Европа от Русия и представлява заплаха за националните ни интереси и интересите на ЕС”, пише в сигнала до Брюксел.