ЕК с ултиматум към България: Пари само срещу дата за закриване на ТЕЦ-овете

ТЕЦ "Марица Изток 2" [Дневник]

Европейската комисия иска от България ясен план и точна дата за затваряне на въглищните централи, както и гаранция, че европейското финансиране за регионите няма да се изсипе само в София. Това са условията, бъдат приет за разглеждане българския План за възстановяване, срещу които страната очаква безвъзмездно финансиране от над 12 милиарда лева.

„Изненадани сме колко е рязък тонът на европейските институции по отношение на въглищните централи и трансфера на средства за Югозападния регион. Те не разбират колко трудно се взима решение в условия на политическа несигурност“, казва вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов пред Mediapool.bg.

Още преди година, когато ЕС прие своя план за възстановяване от пандемията, бе ясно, че милиардите от Брюксел ще бъдат дадени за технологично обновяване на страните от блока. Основната цел бе да се финансира прехода към нисковъглеродни производства, за да се изпълни целта за нулеви емисии до 2050 година.

Три правителства на ГЕРБ така и не успяха да кажат истината на десетките хиляди заети във въглищните райони – че рано или късно централите трябва да затворят. Проблемът не е само за плащането на политическата цена от вземането на това неизбежно и непопулярно решение. През последните години българските правителства традиционно отлагат всякакви реформи, което води и до загуба на институционален капацитет за изпълняване на смислени и дългосрочни стратегии за развитието на страната.

Покачващите се цени на парниковите квоти изкарват държавния ТЕЦ “Марица Изток 2“ на постоянна загуба, но в същото време централата е незаменима за баланса на българската енергийна система. Засега българската енергетика изглежда се обрича на скъпо, замърсяващо и безперспективно производство, докато политиците избягват неудобната тема.

Атанас Пеканов посочва пред Mediapool, че Еврокомисията не иска обтекаеми думи за закриване на централите като „скоро“ или „дългосрочно“, а точно фиксирани дати по години какво ще се случва, като това трябва да бъде изрично записано в двата документа, за да бъдат отпуснати парите.

Атанас Пеканов заяви пък, че съгласно одобрения интегриран план е заложено въглищните централи да работят до края на 2035 г. Именно такова предложение направи в сряда и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Ако България се съгласи да изпълни условията на ЕК, страната може да получи авансово 2 милиарда евро още през тази година.

Единият проект е за трансформация на въглищните мощности на ТЕЦ “Марица Изток 2“ в газови до есента на 2025 г., а от 2030 година да заработят с водород.. Този план може да се реализира с 1 милиард евро европейски субсиди и частни капитали.

Европейският Фонда за справедлив преход във въглищните региони планира други 1.2 милиарда евро инвестиции в областите Стара Загора, Перник и Кюстендил, в които има въглищни централи. Тези пари трябва да осигурят трансформация на регионите и сигурно бъдеще за работниците.