ЕС: Високите цени на тока трябва да ускорят зеления преход

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс пред Европейския парламент [Европейски парламент]

Рекордно високите цени на електроенергията в страните от ЕС показват, че блокът трябва да се откаже от изкопаемите горива и да ускори прехода към зелена енергия. Това коментира заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Цените на електроенергията на едро в Европа са се удвоили тази година, което се дължи на нарастващите цени на въглищата и газа, покачващите се цени на въглеродните емисии и по -ниското производство на възобновяема енергия.

Зелената сделка на ЕС се стреми да промени икономиката на блока, за да достигне нетните нулеви емисии на парникови газове до 2050 г.

“Ако имахме Зелената сделка пет години по-рано, нямаше да сме в тази позиция, защото тогава щяхме да имаме по-малка зависимост от изкопаемите горива и от природния газ“, каза Тимерманс пред Европейския парламент в Страсбург.

Той посочи, че когато цените на изкопаемите горива са се увеличили, разходите за производство на енергия от възобновяеми източници са останаха ниски и стабилни.

“Това трябва да насърчи ЕС да ускори своя зелен преход, за да гарантира на повече граждани достъп до достъпна възобновяема енергия“, каза той.

Цените на въглеродните емисии, които оказват влияние върху цената на електроенергията, също се покачиха до рекордно високи нива тази година, но Тимерманс казва, че те не са основният виновник за нарастващите разходи за енергия.

“Около една пета от увеличението на цените може да се дължи на покачването на цените на въглеродните емисии“, каза той.

Коментарите му бяха подкрепени от Ember, независим мозъчен тръст по въпросите на климата и енергетиката, който изчислява, че скокът в цените на електроенергията в Европа „се дължи предимно на нарастващите разходи за изкопаеми газове“.

В анализ на Bank of Spain, публикуван миналия месец, се казва, че цените на газа са отговорни за приблизително половината от uweliàwaneto на цените на електроенергията в Испания. Цената на въглеродните квоти са отговорни за една пета от увеличението на цените на електроенергията.

За да намали нарастващите разходи за електроенергия, испанското правителство заяви тази седмица, че ще ограничи цените на газа, ще намали данъците и ще пренасочи печалбите на енергийните компании.

Той също така планира да инициира създаването на 3.3 гигавата мощности за възобновяема енергия, залагайки, че изграждането на чиста енергоизточници ще понижи цените в дългосрочен план.