ЕС: Готови сме за частично прекъсване на руските газови доставки

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен по телефона в Страсбург. [Туитър акаунт на Урсула фон дер Лайен]

Европейският съюз ще бъде в състояние да се справи с частично прекъсване на вноса на газ от Русия, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Ескалиращото напрежение с Русия заради Украйна породи опасения относно потоците от руски газ към Европа, което накара ЕС да преразгледа плановете си за извънредни ситуации при шокове в доставките, а служители на ЕС и САЩ да търсят алтернативни доставки.

„Нашите модели сега показват, че при частично прекъсване или по-нататъшно намаляване на доставките на газ от “Газпром”, сме по-скоро в безопасност“, каза фон дер Лайен пред репортери в Страсбург във вторник (15 февруари).

Русия доставя около 40% от природния газ в Европа. Цените на газа скочиха в Европа, тъй като ограниченото предлагане се сблъска с високото търсене в икономиките, излизащи от пандемията на COVID-19 миналата година на фона на по-нисък от очаквания внос от Русия.

ЕС е разговарял със Съединените щати, Катар, Египет, Азербайджан, Нигерия и Южна Корея за увеличаване на доставките на газ и втечнен природен газ (ВПГ) или чрез допълнителни превози, или чрез размяна на договори, каза фон дер Лайен.

„Разговаряхме и с големите доставчици на втечнен природен газ… за да попитаме дали можем да разменим договори в полза на ЕС“, каза тя, добавяйки, че Япония е готова да направи това.

„Тези усилия сега явно се отплащат.“

Миналата седмица Япония заяви, че ще пренасочи някои товари с втечнен природен газ към Европа в отговор на исканията на ЕС и САЩ. Вносът на втечнен природен газ в Европа достигна рекордно ниво от около 11 милиарда кубически метри през януари, като малко под половината идва от Съединените щати.

„Приветствам решението на Япония да сподели своя енергиен излишък с Европа, в знак на солидарност“, написа фон дер Лайен в Туитър.

„Премиерът Кишида заяви, че е решил да сподели излишъка от втечнен природен газ с Европа, за да покаже солидарност със съюзници и съмишленици, които споделят ценности, и двамата лидери потвърдиха, че ще продължат да си сътрудничат за гарантиране на енергийната сигурност“, се посочва в изявление на ЕС.

Потенциалното краткосрочно въздействие от прекъсване на доставките на руски газ е отслабнало, тъй като пролетта идва в Европа, когато търсенето на отопление с газ обикновено намалява. Нивата за съхранение на газ в Европа в момента са запълнени около 34%.

Фон дер Лайен каза, че развитието на инфраструктурата през последните години означава, че Европа е по-добре оборудвана за разпределяне на газ и електроенергия между страните, но че пълното спиране на доставките на руски газ все пак ще изисква допълнителни мерки.

Правилата на ЕС изискват от държавите да имат план за отговор на кризата в доставките на газ, включително потенциални правителствени интервенции, като ограничаване на промишлени съоръжения, за да се даде приоритет на доставките на газ за домакинствата.

Страните от ЕС са отговорни за собствените си енергийни политики и зависимостта от газ е различна в различните държави. Основният източник на енергия в Дания е вятърът, докато Унгария произвежда електроенергия главно от ядрена енергия и газ.

Фон дер Лайен каза, че военното струпване на Русия близо до Украйна е подчертало необходимостта Европа да ограничи зависимостта от руския газ и това ще бъде подпомогнато от планираното ѝ преминаване към възобновяема енергия.