ЕС може да наложи санкции на България заради мораториума

Организациите са недоволни, че предложените от министъра на енергетиката Александър Николов мерки не са работещи в променената ситуация, а  предложението за таван на компенсиране на енергийните разходи ще има „опустошителни последици за икономиката ни”. Снимка: ЧЕЗ

Енергийните експерти Калоян Стайков и Иван Хиновски предупреждават, че наложеният от Народното събрание мораториум върху цените на тока и парното ще има последици.

„Няма опасност заради ценовата кризата страните от Европейския съюз да възродят протекционизма на енергийния пазар. Това е възможно да се случи в дългосрочен план, само ако инцидентите с цените зачестят“, коментира за EURACTIV Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

Той обясни, че през 2009 г. сме имали друга криза, която обаче беше  поради ограничения на доставките на газ. Това е първата подобна ценова криза в ЕС и е шок за всички страни.

„Ако тези шокове продължат, рискът от нови мерки е сериозен, каза икономистът и посочи, че в момента няма протекционизъм в ЕС и страните се дължат „сравнително нормално“ , с изключение, на онези като Румъния и Испания, които прибързаха с мерките за справяне с кризата. Но пък Европейската комисия реагира веднага.

Експертът не вижда реална възможност мораториумът върху цената на тока и парното, който депутатите одобриха на 15 октомври по предложение на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, да повлияе на либерализацията на пазара за битовите потребители.

Мораториумът бе наложен, заради предложение на КЕВР, което предвижда увеличение на сметките за електрическа енергия на домакинствата с около 11-12%. Тези разходи включват три компонента – разходи за електрическа енергия, разходи за мрежови услуги (високо и ниско напрежение) и цена Задължения към обществото.

„За либерализацията все още нямаме никаква информация, освен че ще се случи през 2024 г.  От 2015 г. слушам как ще се либерализира пазара и всяка година това се повтаря. Тази година казаха, че ще се случи през 2024 година, но как ще стане е пълна мъгла“, заяви Стайков.

Според него подобни намеси, като мораториумът,  в работата на регулатора поставят под въпрос не само либерализацията, но и функционирането на пазара като цяло, защото е грубо погазване както на националното, така и на европейското законодателство.

Той подчерта, че регулаторите да са независими, а изпълнителната и законодателната власт не би трябвало да се бъркат в работата им „Изказвания от рода на: „Нищо няма да се променя, докато ние не вземем решение“, ми е трудно да го опиша“, допълни Стайков.

Икономистът е убеден, че мораториумът ще доведе до задълбочаване на вече сериозните проблеми в енергийните дружества. Само преди месец „Булгаргаз“ заплашваше „Топлофикация“, че спре доставките на газ заради забавени плащания, но цените продължиха да растат. Топлофикациите със сигурност не са намерили магически нови пари отнякъде, а замразяването на цените ще доведе дотам, че  да продължават да не могат  да си плащат природния газ.

Калоян Стайков обясни, че при мрежовите компании е абсолютно същото. Цените, на които те трябва да си купуват газ са се увеличили. Разликата между производствена и прогнозна цена е увеличена до 3 и половина пъти. При ВиК дружествата е по същия начин.

„Това няма как да продължи. Те до момента трупаха загуби. Този разговор го водим вече три месеца и се обяснява, че цените ще бъдат увеличени. Твърденията на политици и правителство, че не е имало време за анализ, са несериозни. Това е груба намеса в работата на регулатора“, допълни той.

Според него мораториумът върху изменението на цените на топлофикационни услуги, ВиК услуги и електрическата енергия за домакинствата не е решение на проблема с високите цени, а точно обратното – отлагане на решението. Изглежда, че политиците продължават да не разбират ролята на цените в една пазарна икономика.

Хиновски: Цяла Европа ще скочи срещу нас

Европейският пазар е интегриран свободен, а ние изнасяме енергия в цяла Европа. От нас купуват търговци от целия континент, не бих казал че има риск от протекционизъм на енергийния пазар в блока. Това коментира за EURACTIV енергийният експерт Иван Хиновски.

Той бе категоричен, че меморандумът друго освен вреди не може да предизвика.

„Либерализацията у нас е предвидена за 2024 г, дотогава ние ще си поддържаме регулирания пазар. Ние сме единствената страна в Европейския съюз, която, Слава Богу, имаме срок да регулиран пазар, защото останалите страни в момента се пържат като получават скъпа енергия. Ние имаме голямо предимство, че нашата енергия  за бита е регулирана и защитена“, коментира Хиновски.

Експертът предвижда, че наложеният от Народното събрание мораториум ще причини две вреди – първата е негативен имидж за страната ни в Европа. А втората – сериозен риск от фалит на мрежовите оператори – Електроенергийният системен оператор  и електроразпределителните дружества.

„Те са в силна ликвидна криза в момента, трябват им пари да се плащат енергията, която купуват, да правят ремонти, а имат и технологични разходи“, обясни Хиновски.

Енергийният експерт смята, че взетите от правителството мерки не могат по никакъв начин да успокоят пазара, нито хората, защото цените днес са по-високи от тези вчера.

Той бе категоричен, че ако управляващите бяха разумни, щяха да направят брейнсторминг с пет – 10- 15 енергетици по темата, които познават добре структурата на системата. Те са щели да им обяснят, че решението за мораториум върху цените е недопустима грешка.

„Цяла Европа ще скочи срещу нас, а може да има и санкции спрямо България, защото това е нарушение на Конституцията – законодателната власт отменя решение на независимия регулаторен орган“, обясни Иван Хиновски.

„Знаете ли колко внимателно се следи независимостта на регулаторните органи в Европа? Това е като основен принцип на демокрацията“, допълни той.