ЕС отлага решението дали газът и ядрената енергия ще са зелени инвестиции

„Крайният срок е отложен със седмица“, каза главният говорител на Европейската комисия Ерик Мамер на брифинг в понеделник (10 януари). [European Union, 2022]

Европейската комисия заяви в понеделник (10 януари), че е отложила за по-късно този месец крайния срок за експертите да дадат обратна връзка за спорните планове, които ще позволят някои проекти за природен газ и ядрена енергия да бъдат обозначени като устойчиви инвестиции.

В края на миналата година Комисията изготви план за добавяне на някои газови и ядрени инвестиции към „таксономията“ на Европейския съюз. Таксономията е  неговият справочник с правила, за да определи кои инвестиции могат да бъдат обозначени като благоприятни за климата в ЕС.

Изпълнителният орган на ЕС тихомълком разпространи текста до държавите-членки в последните часове на 2021 г., Приемането на документа беше отлагано два пъти през годината, което показва скалистия път по изготвянето му.

Брюксел обяви в понеделник, че неговите експерти ще имат време до 21 януари, за да предоставят обратна връзка по проектопредложението, а не до 12 януари, както беше планирано първоначално.

„Крайният срок е отложен със седмица и причината е  да се даде малко повече време на експертите, за да представят своите възгледи“, каза главният говорител на Европейската комисия Ерик Мамер на брифинг, като имаше предвид съветниците от индустрията, НПО-тата и финансовия сектор.

Предвид неотдавнашната ваканция, „естествено е да предоставим малко повече време“, посочи  Мамер, като потвърди туит на германски служител, че новият краен срок е 21 януари.

Комисията сподели проекта със своите съветници почти в навечерието на Нова година, като постави краен срок, който според активистите е твърде кратък и предполага ограничен контрол на правилата.

Проектът, видян от EURACTIV, отново разпали спорове между страните в блока дали газът и ядрената енергия трябва да се разглеждат като „зелени“ или „преходни“ инвестиции и при какви условия.

Събраните мнения могат да доведат до промени в текста, като окончателната версия ще бъде публикувана до края на месеца.

Ако мнозинството от държавите-членки не успеят да му се противопоставят в рамките на четири месеца след това, той ще стане закон на ЕС, който ще влезе в сила от 2023 г. Европейският парламент може също да направи възражение в рамките на този срок с обикновено гласуване.

Франция настоява ядрената енергия да бъде призната за устойчива, тъй като е нейният основен енергиен източник. От другата страна е силната съпротива на Австрия и Германия, която е в процес на затваряне на всички свои ядрени централи.

Разчитащите на изкопаеми горива държави в източната и южната част на ЕС защитават използването на природен газ, поне като преходен източник, въпреки че той  произвежда значителни парникови емисии.

Предложението на Комисията призовава изграждането на нови атомни електроцентрали да зависи от разрешенията, издадени преди 2045 г., а работата за разширяване на функционирането на съществуващите централи трябва да бъде разрешена преди 2040 г.

За газа се казва, че ограниченията за въглеродни емисии трябва да бъдат определени доста под тези, които са произведени от инсталации за изгаряне на въглища, и той трябва да бъде само преходен източник с инсталации, които се нуждаят от разрешителни за изграждане, издадени преди 2031 г.

Натан Фабиан, председател на платформата на ЕС за устойчиво финансиране, каза, че консултативната група ще се отклони от обичайния си подход, основан на консенсус, за да предостави обратна връзка по проекта.

„Причината за този подход е, че от навечерието на Нова година Комисията предостави много кратко време за нашия отговор“, написа той в Туитър.

Дългоочакваната таксономия е част от плановете на ЕС да мобилизира масивни нисковъглеродни инвестиции, за да постигне целта си да има нетни нулеви емисии на парникови газове до 2050 г.

Чрез използване на подробни критерии, на които трябва да отговаря всяка „зелена“ инвестиция – като ограничения за емисии или енергийна ефективност, таксономията има за цел да направи благоприятните за климата проекти по-привлекателни за частния капитал и да не допуска компаниите да надценяват своите екологични характеристики.