ЕС планира да определи ядрената и енергията от природен газ като зелени инвестиции

Реакторен блок, който в момента се строи в Хинкли Пойнт, Великобритания. [EDF Energy]

Европейският съюз изготви планове да обозначи енергията, получена от ядрени централи и от природен газ като сфера за „преходни“ или „зелени“ инвестиции, при условие че отговаря на специфични критерии, като това да изместват по-замърсяващите въглищни централи.

Очаква се Европейската комисия да предложи правилата през януари, за да реши дали газовите и ядрените проекти ще бъдат включени в „таксономията за устойчиво финансиране“ на ЕС.

Това е списък с икономически дейности и екологичните критерии, на които трябва да отговарят, за да бъдат обозначени като „зелени“ инвестиции. Чрез ограничаване на етикета „зелен“ до наистина благоприятни за климата проекти, системата има за цел да направи тези инвестиции по-привлекателни за частния капитал и да спре т. нар. green washing, при който компании или инвеститори надценяват своите екологични характеристики.

Брюксел също предприе стъпки за прилагане на таксономията към европейското финансиране, което означава, че правилата могат да решат кои проекти отговарят на условията за определено публично финансиране.

Проект на предложението на Европейската комисия, получен от EURACTIV, ще обозначи инвестициите в атомни електроцентрали като „зелени“, ако проектът има план, финансиране и площадка за безопасно изхвърляне на радиоактивни отпадъци. За да бъдат считани за „зелени“, новите ядрени централи трябва да получат разрешения за строеж преди 2045 г.

Удължаването на живота на съществуващите електроцентрали също ще се счита за „зелено“ „с оглед на дългите срокове за изпълнение на инвестициите в нови ядрени производствени мощности“, се казва в проекта. За да се считат за „зелени“, те обаче ще трябва да „включват модификации и подобрения на безопасността“, за да се гарантира, че отговарят на „най-високите постижими стандарти за безопасност“, според проекта.

Инвестициите в електроцентрали на природен газ също ще се считат за „зелени“, ако произвеждат емисии под 270 g CO2 еквивалент на киловатчас, заменят по-замърсяваща инсталация за изкопаеми горива и получат разрешение за строеж до 31 декември 2030 г. Такива централи трябва да отговарят на други условия, включително че са технически оборудвани за изгаряне на нисковъглеродни газове.

Производството на газ и ядрена енергия ще бъдат обозначени като „зелени“  на основание, че са „преходни“ дейности –  не напълно устойчиви, но такива които отделят емисии под средните за индустрията и не затварят Европа в цикъла на замърсяващи активи по време на преминаването към чиста енергия.

„Вземайки предвид научните съвети и текущия технологичен напредък, както и различните предизвикателства на прехода в държавите-членки, Комисията счита, че природният газ и ядрената енергия играят роля като средство за улесняване на прехода към бъдеще, базирано предимно на възобновяеми източници,“ посочи Комисията в изявление, като добави, че консултациите по проект са започнали в петък.

За да помогнат на държавите с различен енергийни условия да преминат към преход, „при определени условия решенията, които не изглеждат точно „зелени“ на пръв поглед могат да имат смисъл“, посочи източник от Европейската комисия пред Ройтерс.

Природният газ и ядрената енергия обаче ще бъдат обект на строги условия, добави служителят.

Контрол

Страните от ЕС и група от експертни съветници ще разгледат внимателно проектопредложението, което може да се промени, преди да бъде публикувано по-късно през януари. На държавите-членки на ЕС беше даден срок до 12 януари да предоставят обратна връзка, научи EURACTIV.

След публикуването на предложението може да бъде наложено вето от мнозинство държави от ЕС или от Европейския парламент, но то не може да бъде изменяно.

Политиките в сектора затънаха в лобиране от страна на правителствата вече повече от година, а страните от ЕС не са съгласни кои горива са наистина устойчиви.

Природният газ отделя приблизително половината от емисиите на въглероден диоксид в сравнение с въглищата, когато се изгаря в електроцентралите, но газовата инфраструктура също се свързва с течове на метан, мощен газ, повишаващ температурата на планетата.

Експертните съветници на ЕС препоръчаха газовите инсталации да не бъдат етикетирани като зелени инвестиции, освен ако нямат по-ниско ниво за емисии от 100 g CO2/kwh.

Ядрената енергия произвежда много ниски емисии на CO2, но тази година Европейската комисия потърси експертен съвет дали горивото трябва да се счита за „зелено“ предвид потенциалното въздействие върху околната среда на радиоактивните отпадъци.

Миналата година Брюксел завърши правилата, отнасящи се за част от зеления списък, включително сектори като сгради и транспорт и от този месец инвестициите, които не са включени в таксономията, не могат да се определят като благоприятни за климата в ЕС. Правилата за газа и ядрената енергия ще бъдат включени по-късно.

Държавите от ЕС, включително Чехия, Финландия и Франция, които получават около 70% от енергията си от атомни централи, смятат, че ядрената енергетика е от решаващо значение за постепенното премахване на въглищната енергетика, емитираща въглероден диоксид.

Други страни обаче, като Люксембург, Германия и Австрия, са категорично против ядрената енергетика.

В събота министърът на енергетиката на Люксембург Клод Турмес коментира в Туитър, че предложението рискува да постели пътя на т. нар. green washing. Той добави, че той и министрите на Германия и Австрия ще разгледат подробно предложението и ще обсъдят по-нататъшните стъпки.

Зелените евродепутати също го разкритикуваха, като германският депутат Майкъл Блос написа в Туитър: „Етикетиране на ядрената енергетика като зелена е чист green washing! За съжаление Европейската комисия под ръководството на Урсула фон дер Лайен направи точно това. Ние, Зелените/EFA, ясно се противопоставяме на това. Истинският европейски енергиен преход е възможен само при 100% възобновяеми източници!“

Прочетете проектния документ тук.