ЕС подписа газова сделка с Египет и Израел, за да сложи край на зависимостта от Русия

Газова сделка на ЕС с Египет и Израел [ Европейски съюз, 2022 г. ]

Израел и Египет планират да увеличат износа на газ за Европа съгласно споразумение, подписано по време на посещението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Кайро в сряда (15 юни). Сделката е част от усилията блокът да се откаже от руския газ.

Урсула фон дер Лайен също така обеща подкрепа на стойност 100 милиона евро за продоволствена сигурност в Египет, който страда от недостиг на зърно в резултат на войната в Украйна.

„Войната на Русия срещу Украйна разкри нашата европейска зависимост от руските изкопаеми горива и ние искаме да се отървем от тази зависимост“, каза фон дер Лайен на съвместна пресконференция с египетския президент Абдел Фатах ал Сиси.

„Искаме да диверсифицираме доставките чрез надеждни доставчици, а Египет е надежден партньор“, обясни тя.

Председателят на ЕК обеща във вторник, по време на посещение в Израел, да се изправи срещу Русия, която използва изкопаемите горива за „шантаж“ на европейските държави.

Меморандумът за разбирателство за износа на газ между Египет, Израел и ЕС беше подписан на Източносредиземноморския газов форум в сряда (15 юни).

В него се казва, че трите страни „ще се стремят да работят заедно за осигуряване на стабилна доставка на природен газ за ЕС, която е в съответствие с дългосрочните цели за декарбонизация и се основава на принципа на пазарно ориентирано ценообразуване“.

В него също се посочва, че израелският газ „може да бъде доставян“ чрез инфраструктура за втечнен природен газ в Египет.

По силата на мащабна сделка за 15 милиарда долара през 2020 г. Израел вече изнася газ от офшорно находище за Египет, където се втечнява и доставя до европейските страни. Но значително увеличение на износа на газ от Израел през Египет ще изисква големи дългосрочни инвестиции в инфраструктура.

Фон дер Лайен каза още, че Египет разполага с изобилие он слънчева и вятърна енергия –  „енергии на бъдещето“, и че ЕС и Египет ще направят съвместно проучване в „наш общ интерес“.

„Започваме да използваме пълния потенциал на отношенията между ЕС и Египет, като поставяме прехода към чиста енергия и борбата срещу изменението на климата в сърцето на нашето партньорство“, каза тя в изявление.

Продоволствена сигурност

Фон дер Лайен обеща „незабавно облекчение от 100 милиона евро“ в подкрепа на продоволствената сигурност в Египет, която е най-гъсто населената страна в арабския свят и разчита на Русия и Украйна за над 80% от своята пшеница.

„Много е важно тук да застанем заедно, в световен мащаб, за да управляваме тази криза на продоволствената сигурност, да намерим решения, които са справедливи за всички, да разгледаме разпределението на зърното по целия свят и да поставим акцент върху уязвимите страни“, посочи Фон дер Лайен.

Тя също така обеща 3 милиарда евро за „програми за земеделие и прехрана, вода и канализация в региона през следващите години“.

„Европейският съюз е много заинтересован да инвестира в местното производство на храни“, каза тя.

„За нас е много важно, че в региона се подобрява и увеличава производството на храни и по този начин се намалява зависимостта от други региони“, добави председателят на ЕК.

„С течение на времето това ще осигури стабилни доставки на качествена и достъпна храна за всички… Египет ще бъде в основата на тази голяма промяна.“, добави тя.

Президентът на Египет каза, че първото официално посещение на Фон дер Лайен се основава на скорошното активизиране  на отношенията между Кайро и Брюксел.

По време на посещението си в Израел Фон дер Лайен обвини Москва, че умишлено спира доставките на газ за европейските страни „в отмъщение за нашата подкрепа за Украйна“.

„Това е голяма крачка напред в енергийните доставки на Европа, но също така и възможност за Египет да се превърне в регионален енергиен център“, каза тя в Кайро.

Египет ще бъде домакин на климатичната конференция на ООН COP27 в Шарм ел Шейх през ноември.

По-късно в сряда Фон дер Лайен пътува към Йордания, където се срещна с крал Абдула II, като нарече Йордания „основен партньор за ЕС“.

„Вие имате решаваща роля за стабилността и просперитета на региона“, каза тя.