ЕС ще проучи възможността за колективно закупуване на газ

Участниците в 20-тото международно изложение за оборудване и технологии за нефтената и газовата промишленост „Нефтегаз“ в Москва, Русия, 26 април 2021 г. [EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY]

Европейският съюз ще разгледа възможността държавите-членки да купуват съвместно природен газ. Намерението е част от търсенето на решение как страните от общността да се предпазят от покачващите се цени на енергията.

Тази седмица Европейската комисия ще публикува „набор от инструменти“, които държавите от блока могат да предприемат, за да отговорят на скока на цените на енергията. Предложените мерки ще са отговор на призиви от някои страни да се рагира на рекордно високите цени на газа и електроенергията.

В проекта на този документ се казва, че Комисията ще разгледа възможните ползи от съвместното закупуване на природен газ от държавите. Тази идея беше предложена през последните седмици от няколко правителства, включително и това на Испания.

Страните могат колективно да купуват газ, за ​​да формират стратегически резерв, се казва в документа, като се добавя, че участието в такава схема ще бъде доброволно.

Европейските цени на тока и газа се повишиха тази година, тъй като ограничените доставки се сблъскаха със силното търсене в икономиките, които започнаха да се възстановяват от пандемията.

Много държави-членки отговориха на кризата с национални мерки като тавани на цените и временни намаления на данъците върху горивата или електричеството.

Проектът на набора от инструменти, който може да се промени, преди да бъде публикуван в сряда (13 октомври), е съобразен със законодателството на ЕС и може  частично да се финансира от приходите, които националните правителства събират от въглеродния пазар на ЕС.

Не всички държави обаче искат отговор на ЕС на скока на цените на енергията. Германия и Нидерландия предупредиха срещу намесата на пазара, а  Белгия заяви, че се съмнява, че съвместното закупуване на газ спряло покачването на цените.

Унгария наскоро подписа собствена дългосрочна сделка с руския гигант „Газпром“, а  според съобщенията България ще последва примера й. В новите сделки Русия гарантира, че точката на влизане на газа вече не е по маршрута през Украйна.

Правителствата могат също да използват средства от бюджета на ЕС и неговия фонд за възстановяване, за да подобрят енергийната ефективност на сградите, като така помогнат за намаляване на сметките за отопление на потребителите, се казва в проектодокумента.

В дългосрочен план Комисията заяви, че най-ефективната защита срещу повишаването на цените на газа е преминаването към производство на възобновяема енергия и намаляване на експозицията на държавите към променливите цени на вносните изкопаеми горива.

В проекта на инструментариума се казва още, че Комисията ще издаде насоки през следващата година, за да помогне за ускоряването на разрешаването за нови проекти за възобновяема енергия.

По инициатива на Полша съвместното закупуване на газ от Русия се обсъжда от държавните и правителствени ръководители на ЕС от 2015 г.