Законопроект срещу “Северен поток 2” и “Турски поток” влиза в Белия дом, Русия протестира

Служител на Северен Поток 2 на фона на машини на терминала Лубмин в Германия [Stefan Sauer/EPA/EFE]

Санкциите на САЩ срещу проекта за газопровода “Северен поток 2” са нарушение на международното право и пример за нелоялна конкуренция, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в сряда (18 декември).

Москва очаква проектът да бъде завършен, добави Песков.

Във вторник сенатът на САЩ прие законопроект за политика в областта на отбраната, който включва санкции срещу компании, изграждащи газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“.

Сенатът лесно прие законопроекта с текст, подкрепен от сенатор Тед Крус, републиканец и Джийн Шахин, демократка, налагащи санкции на компаниите, които полагат тръбите на газопровода за проекта “Северен поток 2” на стойност 11 милиарда долара. Сега законопроектът отива в Белия дом, където президентът Доналд Тръмп се очаква да го подпише.

Републиканският сенатор Джим Риш, който е и председател на Комитета за външни отношения на Сената, заяви, че санкциите ще предотвратят завършването на проекта и са „важен инструмент за противодействие на зловредното влияние на Русия и за защита на целостта на европейския енергиен сектор“.

“Северен поток 2”, управляван от държавния “Газпром”, ще позволи на Русия да заобиколи Полша и Украйна, за да доставя газ по дъното на Балтийско море до Германия. Американски конгресмени твърдят, че Украйна може да загуби милиарди долари в транзитни такси, ако проектът бъде осъществен.

Администрацията на Тръмп, подобно на администрацията на Обама преди нея, се противопостави на газопровода, заявявайки, че той ще увеличи политическото влияние на Русия в Европа. Вашингтон шумно рекламира износа на втечнен природен газ от САЩ, като алтернатива за Европа на руския газопровод.

Германският външен министър Хайко Мас отхвърли американските санкции като „чужда намеса“, но в най-голямата европейска икономика вече има опасения, че мерките могат да забавят приключването на проекта.

Документ от германското министерство на икономиката, цитиран от вестник Bild сочи, че Берлин вярва, че американските санкции могат да засегнат изграждането на газопровода край Дания.

Законопроектът е насочен към компании от Западна Европа, които полагат тръбите на газопровода. Холандско-швейцарската компания Allseas, която работи над газопровода край датския остров Борнхолм, също може да бъде засегната.

Санкциите биха изисквали в рамките на 60 дни държавният секретар на САЩ да издаде доклад за корабите, участващи в полагането на тръбите за газопроводи „Северен поток 2“ и „Турски поток“.

Санкциите срещу Турски поток биха навредили на България, която инвестира много за изграждането на продължението на тръбата от Турция през територията ѝ, към Сърбия, Унгария и Австрия.

Посочените в доклада компании ще бъде поставени в черен списък от Вашингтон, освен ако президентът не установи, че компаниите са прекратили операциите си. Президентът може да отмени санкциите и по съображения за национална сигурност.

Вицепремиерът на Русия Дмитрий Козак беше казал, че “Северен поток 2” ще започне да доставя газ в средата на 2020 г., но “Газпром” по-късно заяви, че сроковете зависят от метеорологическите условия.

Европейската комисия заяви, че към този момент няма коментар, но насърчи журналистите да присъстват в Берлин утре, когато ще се проведат тристранни газови преговори за бъдещето на транзита на руски газ през Украйна.

Вицепрезидентът на Комисията Марош Шефчович, който посредничеше в тристранните преговори в Комисията „Юнкер“, ще продължи с тази задача въпреки новото си портфолио – Комисар по „Междуинституционални отношения и перспективи“.