Западните санкции заради Навални могат да засегнат Балкански поток

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, руският президент Владимир Путин, сръбският президент Александър Вучич и премиерът на България Бойко Борисов присъстват на церемонията по откриването на проекта Турски поток в Истанбул, Турция , 8 януари 2020 г. [Tolga Bozoglu / EPA / EFE]

Канцлерът Ангела Меркел посочи, че Германия ще се консултира със съюзниците си в НАТО по повод на заключенията на германската военна лаборатория, че критикът на Кремъл Алексей Навални е бил отровен с нервно-паралитичен агент от съветски тип. Един от възможните ходове е срещу Турски (Балкански) поток, пренасящ руски природен газ през Турция и България.

Русия вече е под международни санкции, включително заради анексирането на полуостров Крим от Украйна през 2014 г. и подкрепата си за сепаратистите, борещи се с правителствените войски в Източна Украйна.

Москва отрича участието си в инцидента, при който здравословното състояние на Навални рязко се влоши по време на полет за Сибир. Руските власти и лекари посочиха, че не могат да намерят доказателства, че Навални е бил отровен.

АФП изрежда някои мерки срещу Русия, които могат да бъдат разгледани, въз основа на предишни предложения. Някои от тях бяха отхвърлени заради икономическата вреда, която могат да нанесат на западните страни и на компаниите, които имат бизнес с Русия.

Забрани за пътуване / замразяване на активи

Западните страни биха могли да обмислят целенасочени санкции срещу руснаци, за които се смята, че са замесени в случая с Навални.

“Вярвам в целенасочени санкции срещу някои лица, въпросът е кой ще бъде обявен за отговорен”, каза Евгений Минченко, политически анализатор, който заяви, че не очаква нови тежки санкции.

Европейският съюз посочи в четвъртък, че санкциите ще бъдат възможни, само когато бъде установено кой е отговорен за отравянето на Навални.

ЕС може да наложи санкции на хора или компании, които се считат за отговорни за разработването или употребата на химическо оръжие, независимо от тяхната националност или местоположение.

ЕС и Съединените щати вече имат наложена забрана за пътуване и замразяване на активи на руснаци, обвинени за тежки нарушения на човешките права. Сред тях е и смъртта на Сергей Магнитски в затвора през 2009 г., адвокат, арестуван след като обвинени руски държавни служители в данъчни измами.

Експулсиране на дипломати

Великобритания и други страни експулсираха руски дипломати, след като руският двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени в английския град Солсбъри през 2018 г. с Новичок. Според токсикологичните тестове, проведени в германската военна лаборатория, това е същият нервен агент, използван срещу Навални.

Великобритания обвини Русия за нападението в Солсбъри. Русия отрече обвинението и отговори с реципрочно експулсиране.

Някои политици са в защита на по-строги реакции от дипломатическото експулсиране. Волфганг Ишингер, председател на Мюнхенската конференция за сигурност и бивш посланик във Вашингтон, посочи, че експулсирането може да бъде твърде лека мярка в случая с Навални.

Икономически санкции

ЕС вече има въведени санкции срещу руския енергиен, финансов и оръжеен сектор и забрана за правене на бизнес с Крим заради анексирането на полуострова от Москва.

Засилването на подобни санкции ще изисква единодушие сред 27-те държави-членки на ЕС. Докато някои, като Полша, например, са отявлени критици на Москва, други, като Унгария, вероятно ще бъдат по-малко склонни да подкрепят по-строги икономически санкции срещу Русия.

Северен поток 2

Към Меркел са насочени призиви, включително от някои членове на собствената ѝ партия, да предприеме наказателни мерки срещу тръбопровода „Северен поток 2“. Той служи за пренос на природен газ директно от Русия до Германия.  Газопроводът трябва да започне да функционира в началото на следващата година.

Наказателните мерки по „Северен поток 2“ могат да включват налагане на санкции на фирми, предоставящи застрахователни услуги , както и дейности по полагането на тръби.

Някои държави от ЕС казват, че тръбопроводът ще намали влиянието на традиционната държава за транзит на газ – Украйна – и ще увеличи енергийната зависимост на ЕС от Русия. Съединените щати, които искат да увеличат доставките си на втечнен природен газ за Европа, се противопоставят на газопровода и са наложили санкции на някои фирми, ангажирани с построяването му.

Но Меркел е непоколебима в ангажимента си към проекта и даде да се разбере, че не бърза да действа по случая Навални, като посочи, че всеки отговор зависи от поведението на Русия.

Турски поток

Друг вариант за санкции срещу Русия може да включва дейности срещу Турски поток, проект за газопровод, който ще пренася руски природен газ до Южна Европа през Турция.

Русия изгражда Турски поток по два тръбопровода, първият от които ще снабдява Турция, а продъжението на втория ще минава през България до Сърбия и Унгария. В България газопроводът е известен като Балкански поток.

Всяко действие, касаещо Турски поток, би имало за цел да спре по-нататъшното му разширяване в Европа.

Руското външно министерство заяви, че заплахите срещу санкции срещу тръбопроводи представляват „политически натиск“ и „нелоялна конкуренция“.

Държавен дълг

Друг възможен отговор, е ограничаването на възможността чуждестранните инвеститори да притежават руски държавен дълг.

Към 1 август лица, които не са руски жители, притежават 29,8% от облигациите на ОФЗ или малко над 3 трилиона рубли (39,8 милиарда долара).

Облигациите на ОФЗ са важен източник на финансиране на държавата.

Забрана на SWIFT

Друга възможна стъпка, която може да бъде обмислена, е забраната на използването на SWIFT – системата за глобални междубанкови плащания – от стана на Русия. Това би направило международните финансови транзакции с Русия почти невъзможни.

Андрей Костин, главен изпълнителен директор на втората по големина руска банка, ВТБ, посочи, че подобен ход би бил сравним с обявяването на война.