Защо „Северен поток 2“ няма да реши газовата криза в Европа?

Табела сочи пътя към мястото, където Северен Поток 2 "стъпва" на германска треритория, в провинция Мекленбург - Западна Померания. [EPA-EFE/CLEMENS BILAN]

Девет години след лансирането на проекта за газопровода „Северен поток 2“, той остава една от най-противоречивите теми в Брюксел. Повечето политически заинтересовани страни в ЕС разбират рисковете за енергийната сигурност и потенциалния геополитически дисбаланс, които окончателното одобрение на проекта би донесло. Но и признават, че спазването на енергийните разпоредби на ЕС ще бъде ключов фактор.

Ще спазват ли германските власти и Европейската комисия принципите на Третия енергиен пакет или кампанията за натиск на Кремъл ще победи? Защо „Северен поток 2“ няма да реши газовата криза в Европа? Ще позволи ли Брюксел на „Газпром“ да пренапише правилата на европейския газов пазар?

EURACTIV България ще опита да намери отговорите на тези въпроси по време на конференцията „Северен поток 2: Сертифициране без спазване на изискванията?“. Ще говорим и как извънредното положение с газ в Молдова показва защо да се разчита на Русия е опасно.

Събитието ще се състои на 1 декември, сряда от 12.00ч българско време в Press Club Brussels Europe – Rue Froissart 95, 1040, Брюксел и ще бъде излъчвано в Zoom.

Панелисти ще бъдат Юрий Витренко, главен изпълнителен директор на „Нафтогаз“, германският евродепутат от групата на Зелените Виола фон Крамон, проф. д-р Фридберт Пфлюгер от Университета в Бон, който е и управляващ партньор в Bingmann Pflüger International. Модератор ще е  Георги Готев, старши редактор в EURACTIV.com, издател на EURACTIV България.

Регистрирайте се за участие ТУК.

Дискусията ще може да проследите и на живо във Фейсбук страницата на EURACTIV България – www.facebook.com/euractiv.bg, както и в Туитър: Georgi Gotev & EURACTIV.bg.