Зелени организации сезираха ЕК за обгазяването със серен диоксид в България

ТЕЦ "Марица Изток 2" [Дневник]

Европейската комисия спешно да се намеси за неспазване на нормативната уредба, която ограничава замърсяването на въздуха със серен диоксид (SO2) в България. За това настояха  в писмо до институцията природозащитните организации “Грийнпийс“ – България, Екологично сдружение “За Земята“ и ClientEarth.

Тревогата на природозащитниците е, че българското правителство не взема мерки срещу прекалено замърсяващи инсталации за изкопаеми горива. Дори напротив – опитва се да удължи живота им.

България е единствената в ЕС, която нарушава правилата

През 2019 г. Европейската комисия сезира Съда на Европейския съюз за системното превишаване на допустимите прагове за SO2. България е единствената държава в ЕС, в която все още се нарушават ограниченията, създадени, за да запазят здравето на хората. Делото за нарушение навлиза в заключителната си фаза, а българското правителство е на път за позволи на няколко големи въглищни централи, разположени в центъра на най-голямото замърсяване на въздуха в страната, да отделят почти двойно повече SO2, отколкото е разрешено съгласно законодателството на Европейския съюз.

В писмото до Европейската комисия са посочени доказателства, че българските власти не предприемат достатъчни мерки за намаляване на вредното замърсяване със SO2, като издават разрешителни, без да вземат предвид щетите за човешкото здраве, околната среда и препоръките на Брюксел.

Неправителствените организации казват, че това е още една основателна причина правителството да се откаже от въглищата.

“Вместо да се съсредоточи върху план, който да освободи страната от токсичния серен диоксид, българското правителство удвоява усилията си да запази живота на старите замърсяващи съоръжения, дори в нарушение на нормативната база на Комисията. Това пряко застрашава здравето на хората.”, коментира Меглена Антонова от “Грийнпийс България”.

Замърсяването със SO2 допринася за сериозни респираторни заболявания и други важни здравословни проблеми, особено за уязвимите групи, включително деца, възрастни хора и пациенти с дихателни заболявания.

Три централи с право да тровят безсрочно 

Доминик Дойл, адвокат в благотворителната организация за защита на околната среда в ClientEarth, заяви: “Единственият начин българското правителство да се справи с проблема си със серния диоксид е да спре въглищните централи в страната. Вместо това той много конкретно позволи на три централи да отделят огромни количества SO2 за неопределено време. Нито една държава не бива да допуска нейните граждани да дишат толкова замърсен въздух. ”

Миналата година управляващите дадоха безсрочно разрешително на държавната “ТЕЦ Марица изток 2” да не спазва ограниченията за емисии на SO2 и живак. В края на годината Изпълнителната агенция по околна среда обяви, че планира да позволи подобно облекчаване на правилата за още две въглищни централи в региона: “КонтурГлобал Марица изток 3” и “ЕЙ и ЕС Гълъбово”. ТЕЦ “Брикел” също е подала подобно заявление, но решение не е взето все още.

В писмото си неправителствените организации настояват Брюксел да разгледа тези решения.

Серният диоксид представлява заплаха за здравето в чисто състояние, но още по-сериозни щети нанася, когато си взаимодейства с други замърсители на въздуха, образувайки фини прахови частици (PM2.5).

Щетите върху човешкото здраве са неизброими 

Излагането на SO2 и PM2.5 е причина за множество здравословни проблеми, включително дихателни проблеми, сърдечни и белодробни заболявания и дори деменция. Анализът на данните на НАСА и Центъра за изследване на енергетиката и чистия въздух нарежда България като водещата държава в ЕС по замърсяване със SO2. В света се нарежда на 21 място.

През 2017 г. Европейският съюз прие строги ограничения за емисиите на SO2 за електроцентрали, работещи с въглища, за да защити здравето на хората, но българското правителство се противопостави на новите правила и продължава да позволява на електроцентралите да замърсяват повече, отколкото е разрешено от законодателството на общността.

Природозащитниците алармират, че в някои страни, сред които и България, се насажда мнението, че въглеродните квоти, които са условие централите да работят, излишно оскъпяват произведеното електричество. Отсъства разбирането, че квотите отразяват здравната и социална цена, която всички плащаме за отрицателните ефекти на тези производства върху човешкото здраве и околната среда.

Според експерти единственият начин българското правителство да се справи с проблема си със серния диоксид е да премине към възобновяеми източници на енергия, вместо да позволява на три централи да отделят огромни количества SO2 за неопределено време.

Брюксел постави висока цел до 2030 г.

В края на миналата година държавите от Европейския съюз се договориха за новата климатична цел на блока – намаляване на парниковите газове в ЕС до 2030 г. с 55% спрямо нивата до 1990 г.

Целта беше определена от страни като Полша, Чехия и България като твърде амбициозна, защото е рязко увеличение на досегашните 40%, които бяха приети в блока.

По-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че България ще подкрепи новата цел, но трябва да се обсъдят подробностите и да започне подготовка за нея в държавите членки. Според него страната ни трябва да получи европейска помощ, защото иначе трудно ще се справи с толкова висока цел.

Експерти прогнозират, че въглищата трудно ще излязат от енергийния микс, а изĸoпaeмитe гopивa ще гeнepиpaт 25% oт eлeĸтpoeнepгиятa в EC дo 2030 г., Oчaĸвa ce пpoизвoдcтвoтo нa въглищa дa нaмaлee c eдвa 53% дo 2030 г. cпpямo 2018 г.

Cпopeд aнaлиз нa нeзaвиcимия мoзъчeн тpъcт Еmbеr, бaзиpaн във Великобритания, ceдeм дъpжaви от блока, сред които и България, блoĸиpaт eвpoпeйcĸия пpexoд. Зaeднo тe щe бъдaт oтгoвopни зa 80% oт eмиcиитe в eнepгийния ceĸтop нa EC дo 2030 г., зapaди зaвиcимocттa cи oт въглищa и нeдocтaтъчнo paбoтa пo внeдpявaнe нa eлeĸтpoeнepгия c нyлeв въглepoдeн oтпeчaтъĸ.