Зелинска: За съжаление германските „Зелени“ не можаха да спрат „Северен поток 2“

Уршула Зелинска, ПАП

„Притеснявам се за Социалдемократическата партия“, каза в ексклузивно интервю Уршула Зелинска, полски депутат, която току-що беше избрана за един от двамата лидери на полската Зелена партия. По думите ѝ германските „Зелени“ в коалиционното правителство направиха каквото можеха, като блокираха „Северен поток 2“ на етапа на сертифициране. Тя обаче се опасява, че социалдемократите ще надделеят и газопроводът ще заработи.

Полша, както и други страни от ЕС, страда от покачване на цените, в резултат на недостиг на доставки на газ, съчетан с повишеното му търсене.

„Основната причина за високите цени на енергията е нашата зависимост от изкопаемите горива“, каза Зелинска. Тя твърди, че настоящата ситуация „дава на руснаците властта да манипулират с цените на газа“. Именно поради настоящата ситуация и зависимостта на Полша от въглищата, „прилагането на политиката на ЕС за климата в Полша става задължително”.

Откакто цените на енергията се повишиха значително, правителството на Матеуш Моравецки и политиците от партията „Закон и справедливост“ (PiS) обвиняват ЕС за възникналата ситуация. „Те изкривяват фактите!“, каза Зелинска, посочвайки, че полският премиер похвали политиката на ЕС по отношение на климата по време на срещата на ООН в Глазгоу преди няколко седмици, а сега я напада.

„Това може да доведе до излизане на Полша от ЕС“, предупреди тя. Зелинска подчерта, че „в същото време това правителство не използва средствата за нисковъглеродни инвестиции“.

Запитанa за спорния газопровод „Северен поток 2“, който е завършен и чака сертифициране, който минава под Балтийско море и доставя руски газ в Германия, новият лидер на „Зелените“ каза, че „тази много вредна инвестиция ни тласка в прегръдките на Путин“.

Зелинска коментира, че е загрижена за „непостоянната“ позиция на новото германско правителство по въпроса.

„От една страна съм доволна от германските „Зелени“ в правителството, защото те успяха да блокират „Северен поток 2” от сертификационна точка“, посочи тя, добавяйки „Въпреки това се притеснявам, че „Северен поток 2“ може да започне да функционира“.

Това по думите ѝ е свързано с факта, че „Зелените“ съставиха правителство със социалдемократите и либералната Свободна демократическа партия, чиито позиции не са толкова силни като на „Зелените“. „Притеснявам се за СДП“, каза Зелинска, като посочи факта, че бившият канцлер на социалдемократите Герхард Шрьодер в крайна сметка работи за „Газпром“. Освен това СДП беше част от ръководеното от Меркел правителство, по времето на което „Северен поток 2“ бе изграден.

Свързвайки пускането в експлоатация на „Северен поток 2“ с напрежението в сигурността между Русия и Украйна, Зелинска посочи, че „Северен поток 2“ е „камшик за Русия“ и може да бъде лост в преговорите с Москва в по-широкия контекст на напрежението в Източна Украйна. Тя обаче отхвърля компромис между мира в Украйна и деблокирането на „Северен поток 2“: „Това не е начинът. Разчитахме на въглищата, а сега и на газа – някой притежава тези ресурси. Това, което виждам е война за ресурси. Докато не се освободим от зависимостта си от ресурси, които обикновено идват от недемократични нации, ние сме в беда. Това е път към никъде. Това е порочен кръг”, подчерта тя.

Газът се използва в целия Европейски съюз в процеса на декарбонизация като преходен ресурс. Зелинска е критична към този компромис: „Уранът, въглищата и газът са изкопаеми горива. Единственият път напред е чре използването на възобновяеми енергийни източници”. Тя също така посочи, че вместо големи центрове за производство на енергия, трябва да има децентрализирана система.

По думите ѝ алтернативата на изкопаемите горива включва шест елемента, с които „да се подсигурим, когато вятърът спре и слънцето не грее“: (1) икономия на енергийна ефективност; (2) биогаз и енергия от изгаряне на отпадъци; (3) трансгранична свързаност; (4) зелен водород; (5) разработване на нови системи за съхранение на енергия и (6) нова интелигентна енергийна мрежа, която тя нарече „задължителна“.

Зелинска посочи, че и в Полша вече има компании, които инвестират в намирането на нови зелени решения, например в капацитети за съхранение на енергия.