Иран обмисля износ на газ за Европа

Посетители и служители присъстват на 26-то международно международно изложение за нефт, газ, нефтохимическа промишленост в Техеран, Иран, 13 май 2022 г. [ EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH ]

Иран обмисля възможността за износ на газ за Европа, обяви служител на петролното министерство в неделя (15 май) на фона на покачващите се цени на енергията заради войната на Русия в Украйна.

„Иран проучва този въпрос, но все още не сме стигнали до заключение“, каза заместник-министърът на петрола Маджид Чегени, цитиран от държавната информационна агенция Шана.

„Иран винаги следи развитието на енергийната дипломация и разширяването на пазара“, добави той.

Въпреки че Иран може да се похвали с едни от най-големите налични газови запаси в света, неговата индустрия беше засегната от санкциите на САЩ. Те бяха наложени през 2018 г., когато Вашингтон се оттегли от знаковото ядрено споразумение между Техеран и световните сили.

Преговорите, целящи съживяването на ядреното споразумение от 2015 г., започнаха миналата година във Виена, но останаха на пауза заради нерешени въпроси.

Нахлуването на Русия в Украйна през февруари доведе до скок на световните цени на петрола и газа, а много европейски страни зависят от вноса на енергия от Русия.

Ситуацията се влоши в сряда, когато Киев обяви, че Русия е спряла доставките на газ през ключов транзитен център в източната част на Украйна, подклаждайки опасенията, че нахлуването на Москва може да влоши енергийната криза в Европа.

Миналата година Европейският съюз получи около 155 милиарда кубически метра руски газ, което представлява 45% от неговия внос.

Заместник-министърът на петрола на Иран потвърди, че Техеран и Багдад са подписали меморандум за разбирателство преди няколко седмици, според който ислямската република ще увеличи износа на газ за Ирак.

„Износът на газ от Иран се увеличи и в този меморандум беше посочено, че дългът на Ирак от 1,6 милиарда долара към Иран ще бъде изплатен до края на май“, добави Чегени.

Въпреки значителните собствени газови запаси, слабите инвестиции заради продължаващите от десетилетия войни и санкции оставиха Ирак в зависимост от вноса от източната му съседка за една трета от нуждите му от газ.

Санкциите на САЩ срещу иранския петрол и газ обаче усложниха плащанията на Ирак за вноса.

Багдад използва сложен метод на плащане, за да спази освобождаването от санкциите на САЩ срещу Иран. На Ирак не е позволено да плаща в брой на Иран, а плащанията трябва да се използват за финансиране на вноса на храни и лекарства.

Европейският съюз вече се опита да възобнови връзките си с Техеран през 2014 г., след като Русия нахлу в украинския регион Крим, но тези опити се провалиха.