Испания се превръща в един от новите водородни центрове в Европа

"Испания изгради през годините устойчива енергийна система. Вие сте световен лидер в чистата енергия. Имате динамична и иновативна икономика“, каза Фон дер Лайен. [Julien Warnand (EPA-EFE)]

Испания се превръща в един от новите водородни центрове в Европа, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на пресконференция в Барселона в петък. Тя добави, че страната винаги е била на „първо място“ в плана за възстановяване на Европа.

„Това е определящ момент за Европа и нашето бъдеще“, каза Фон дер Лайен на церемонията по връчването на наградите Cercle d’Economia в каталунската столица.

„Днес мога да ви кажа със сигурност, че Европа улави момента. Ние се възползваме от истинската сила на нашия съюз“, подчерта тя.

ЕС предостави на държавите-членки приблизително 100 милиарда евро инвестиции за преструктуриране на икономиката на блока като част от инструмента „Следващо поколение ЕС“, финансиран от блока пакет за възстановяване след пандемията, добави ръководителят на Европейската комисия. „Това е безпрецедентен план с инвестиции и реформи и този план може да прекрои икономиката ни за десетилетия напред“, каза тя.

„Испания изгради през годините устойчива енергийна система. Вие сте световен лидер в чистата енергия. Имате динамична и иновативна икономика“, посочи Фон дер Лайен.

Позовавайки се на необходимостта Европа да сложи край на зависимостта си от руските изкопаеми горива, Фон дер Лайен каза, че Испания и по-специално Каталуня играят важна роля.

„Фондът за възстановяване също ще допринесе за превръщането на Каталуня в една от новите водородни долини на Европа. Този регион е идеалната среда за това, защото създавате пълна водородна екосистема“, каза тя.

„Днес Испания е в сърцето на Европа“, каза още Фон дер Лайен.

Европейският съюз се ангажира да се раздели с изкопаемите горива, а водородът се разглежда като удобен начин за трансформиране на електричеството от вятъра и слънцето в енергия за съхранение чрез електролиза за разделяне на водата на водородни и кислородни молекули.

Водородът може да се използва като суровина, гориво или енергиен носител и съхранение и има много възможни приложения в секторите на промишлеността, транспорта, енергетиката и сградите, които се разглеждат като трудни за декарбонизация, посочи Европейската комисия в своята стратегия за водород до 2020 г.

До 2050 г. Комисията изчислява, че 24% от световното търсене на енергия може да бъде покрито от чист водород. За ЕС оценките варират от 9 до 14%.

На 1 март Партньорството на ЕС за чист водород разкри първата си покана за представяне на предложения, които са част от стратегически изследователски дневен ред, обхващащ 41 изследователски теми, вариращи от производство на възобновяем водород до съхранение, разпределение и транспорт.