Италия обмисля национализация на рафинерия на „Лукойл“

Изглед на резервоари за гориво на руската мултинационална енергийна корпорация Лукойл в централата й в Брюксел, Белгия, 3 май 2022 г. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Италианският министър на екологичния преход заяви в събота (11 юни), че национализацията на  рафинерията на „Лукойл“ на италиансикя остров Сицилия е една от разглежданите възможности.

В края на май лидерите на Европейския съюз се договориха за постепенно ембарго на руския суров петрол, с някои изключения,  а забраната за внос по море може сериозно да засегне рафинерията.

„Има няколко варианта, които се проучват, единият е нещо като национализация, а другият е да се намеси външен купувач“, каза министър Роберто Чинголани на събитие, организирано от вестник Il Foglio,но не уточни кой може да бъде този купувач.

Рафинерията ISAB представлява около 20% от италианския рафиниращ капацитет. В нея работят около 1000 работници. Около 30-40% от преработвания в нея петрол идва от Русия, а останалия – от международните пазари. Но от началото на войната в Украйна почти 100% от преработвания петрол е руски заради по-ниската му цена, а и защото международните банки ѝ отказват кредитиране.

През април източници казаха на Ройтерс, че временната национализация на ISAB е една от възможностите, която правителството обмисля в случай на санкции срещу руския петрол.

„Лукойл“ не отговори веднага на изпратено по имейл искане за коментар.

Според съобщенията в Белгия петролното ембарго на ЕС срещу Русия няма да засегне бизнеса на „Лукойл“, пише белгийската преса.

Компаниите на „Лукойл“, опериращи в Белгия, са Lukoil Belgium N.V. и Lukoil Netherlands B.V.

„Лукойл Белгия“ гарантира, че европейското петролно ембарго не пречи на неговите търговски мрежи и горивни терминали в Бенелюкс да работят „нормално“.

Компаниите Lukoil Belgium N.V. и Lukoil Netherlands B.V.,  които са дъщерни дружества на руската енергийна група „Лукойл“, „купуват цялото количество бензин и по-голямата част от дизела си директно на пазара ARA (Амстердам-Ротердам-Антверпен)“, обясни „Лукойл Белгия“.

„За 15 години дейност в Бенелюкс дистрибуторската мрежа на „Лукойл“ достигна близо 260 бензиностанции, управлявани от местни независими представители, което позволява на повече от хиляда семейства да се възползват от значителни доходи. Освен това всички данъци, които плащаме, се прехвърлят към белгийските, нидерландските и люксембургските данъчни органи“, посочват още от компанията.

Нито „Лукойл“, нито ръководството му са в списъка с европейски санкции, които бяха наложени след руската инвазия в Украйна, уверяват от  групата.

В България „Лукойл“ притежава единствената рафинерия в страната, в пристанищния град Бургас. Страната не планира да национализира „Лукойл България“.

Поради специфичната си зависимост България получи освобождаване от петролното ембарго на ЕС до края на 2024 г.