КЕВР решава за нов скок в цената на природния газ

Председателят на КЕВР Иван Иванов. Снимка: Анелия Николова, Дневник

Комисията за енергийно и водно регулиране предлага нов скок в цената на природния газ. На 29 декември ще се проведе открито заседание на КЕВР, на което ще бъде обсъдена нова тарифа на природния газ. Окончателното решение ще бъде взето в първия ден на новата година.

От „Булгаргаз“ ЕАД предлагат цената на синьото гориво да стане 117,12 лв. за мегаватчас от януари. Това е увеличение с малко над 14%.

Председателят на Столичния общински съвет, Георги Георгиев, каза на 16 декември пред БНТ, че няма опасност „Топлофикация София“ да фалира. Проблемът обаче, който е бил поставен още през септември е, че има голяма ценова ножица, тъй като „Топлофикация София“ „купува нещо, да речем за 5 лева, а го продава за 2 лева, защото така е решила КЕВР“.

„Дефицитът само за няколко месеца е 160 милиона лева за „Топлофикация София“. Увеличението на цената на парното не е поискано от „Топлофикация София“, това е решение на КЕВР. За нас това не решава системния проблем – системният проблем се решава с компенсации от държавата. Затова вярвам, че с новото правителство ще намерим подход“, коментира Георгиев.

На 21 декември, седмица след като Народното събрание наложи мораториум върху цените на тока и парното, министърът на енергетиката Александър Николов представи  пакетът от мерки, с които държавата е готова да компенсира бизнеса, електропреносните дружества и потребителите на природен газ по регулирани цени. Целта е  поскъпването на тока и газа да не предизвика сътресения.

Общата сума на помощите ще е около 1.5 млрд. лв., като парите ще бъдат осигурени най-вече от извънредните печалби на държавните производители на ток като АЕЦ „Козлодуй“ и НЕК, от фонда „Сигурност на електроенергийната система“ и ако има нужда от още средства – чрез бюджета.

Министър Николов съобщи, че срокът за компенсации се удължава от декември до края на първото тримесечие на 2022 г. Целта е да бъде обхванат най-тежкият период, когато има най-висока консумация на енергийни ресурси. Компенсациите от месец декември нататък ще се изчисляват спрямо реална борсова цена от ден напред за месец юли – 185 лв. на мегаватчас.

Николов посочи, че в предложенията ще бъдат включени и потребителите на природен газ на регулирания пазар. „Ще предложим фиксирана схема на мегават час за разходите за ресурс. Това ще доведе до смекчаване на натиска за потенциално повишаване на цените на топлоенергия към крайните потребители. За това са предвидени около 200 млн.лв.”, посочи той и подчерта, че ресурсът, който ще бъде отделен в рамките на следващите четири месеца, ще надхвърли 1,5 млрд. лева.

Обявяването на тези мерки се случи на фона на нов скок на борсовите цени на електроенергията (с 23% за ден) и достигането до нов абсолютен рекорд от 825.19 лв. за мВтч. На международните газови пазари и по-конкретно холандския хъб TTF пък бе регистрирана и нова рекордна цена на природния газ – 148.5 евро/мВтч.