Китай започва търговия с въглеродни емисии

Сгради, забулени в смог, в Пекин, Китай, януари 2018 г. [ КАК HWEE YOUNG / EPA-EFE ]

Китай стартира схема за търговия с въглеродни емисии, предназначена да намали парниковите газове, тъй като най-големият замърсител в света реши да предприеме стъпки за декарбонизиране на икономиката си до 2060 г.

Схемата позволява на провинциалните правителства за първи път да определят  граници на замърсяване за големите предприятия и позволява на фирмите да купуват правото на замърсяване от други с по-нисък въглероден отпечатък.

Програмата, която първоначално трябваше да започне да работи през 2017 г., се очаква да намали общите емисии, като направи по-скъпо замърсяването на енергийните компании.

Очаква се системата да засенчи тази на Европейския съюз и да се превърне в най-голямата схема за търговия с емисии в света.

Правилата за управление на търговията с въглеродни емисии влязоха в сила в понеделник. Съобщава се, че над 2200 енергийни фирми в цялата страна – които отделят над 26 000 тона парникови газове годишно – вече могат да търгуват с квотите си за емисии, съобщи агенция Синхуа.

Пекин се ангажира да достигне пикови емисии преди 2030 г. и да стане въглероден неутрален 30 години по-късно.

Eкспертите обаче предупреждават, че Китай разширява производството си на въглища.  Страната използва засега големи количества въглища – една от най-вредните за околната среда енергии. 60 на сто от китайските централи работят на въглища и експертите очакват тази могъща лобистка група да се бори за значителни квоти и следователно – за изгодни въглеродни цени.

“Китай преследва амбициозно плана за снабдяване с енергия с нулеви въглеродни емисии и си постави дългосрочна цел да бъде въглеродно неутрален, но въглеродният пазар в сегашния му вид просто няма да изиграе голяма роля за осъществяването на тези амбиции”, коментира Лори Миливирта, водещ анализатор в Центъра за изследвания на енергетиката и чистия въздух пред АФП.

“Това обаче може да се превърне във важен инструмент в бъдеще и то много скоро, ако правителството реши да следи строго за изпълнението му“, добави тя.

Джан Джианю, вицепрезидент на неправителствения фонд за защита на околната среда в Китай, предупреди, че санкциите за компании, надвишаващи квотата за емисии,  са “твърде ниски, за да действат възпиращо”.

Емисиите на парникови газове в Китай през 2019 г. се оценяват на 13,92 милиарда тона – около 29% от произведените в света.

Новите въглищни проекти също се увеличиха въпреки обещанието за намаляване на емисиите. Ли Шуо, енергиен експерт от Грийнпийс в Китай, заяви, че производството на въглища намалява до нивата, наблюдавани между 2012-2014 г., когато емисиите достигнаха връх.