Китай ще строи електроцентрала на въглища в Босна и Херцеговина

Китайските компании подписаха договора с Elektroprivreda BiH през 2014 г. [EPA -EFE - FRIEDEMANN VOGEL]

Китайските компании China Gezhouba Group Company и China Energy Engineering Group искат да изградят на нов блок на ТЕЦ в източния град Тузла с заем, подкрепен от китайското правителство, въпреки че проектът бе отменен.

Китайските компании подписаха договор с Elektroprivreda BiH през 2014 г. Американската компания General Electric, която трябваше да произвежда и проектира ключово оборудване, се оттегли от проекта.

Китайските компании предлагат да разработят проекта и оборудването да бъде произведено и доставено от компаниите Shanghai Boiler Works и Shanghai Electric Group вместо от General Electric или Siemens.

„Надяваме се, че Електроенергийната компания на БиХ и властите в страната да приемат това алтернативно предложение, така че изграждането на Блок 7 да започне възможно най-скоро. Този проект е от решаващо значение за стабилността на производството на електроенергия в БиХ“, се казва в съвместното изявление на китайските компании.

БиХ, която е една от малкото страни в Европа, които все още разчитат на въглища, защити инвестицията в новата електроцентрала в Тузла, като заяви, че е необходимо да се подменят съществуващите блокове на ТЕЦ-а, които са оборудвани с остарели технологии и по този начин да се гарантира енергийната независимост на страната.

Европейската енергийна общност и екологичните асоциации обаче смятат, че инвестирането в енергия на въглища би било не само вредно за околната среда, но и икономически неизгодно. Причината е, че  БиХ ще трябва да плаща санкции заради вредните емисии заради новите правила на ЕС, а електричеството,  което в крайна сметка ще изнася, ще бъде твърде скъпо.

Ръководителят на делегацията на ЕС в БиХ Йохан Сатлер по-рано предупреди, че ЕС не гледа благосклонно на новите инвестиции във въгледобивния сектор, тъй като не се вписват в европейските планове за спиране на производството на електроенергия от изкопаеми горива.