Компания на Бил Гейтс разработва малки ядрени електроцентрали

Основателят на Майкрософт и съпредседател на фондация "Бил и Мелинда Гейтс" Бил Гейтс произнася реч по време на конференцията на Глобалния фонд за борба с ХИВ, туберкулоза и малария в Лион, Франция, 10 октомври 2019 г. [Pool / EPA / EFE]

Компания за ядрена енергетика, основана от Бил Гейтс, обяви в четвъртък (27 август), че иска да изгради модерни малки ядрени електроцентрали, които да могат и да съхраняват електроенергия. Целта им е да осигурят допълнителна енергия за мрежите, които все по-често използват слънчева и вятърна енергия.

Усилията на филантропа-милиардер са фокусирани върху борбата с изменението на климата. Те са насочени към комуналните услуги и целят намаляването на отделените от тях емисии от газовете, затоплящи планетата, без да намаляват надеждността на мрежата.

TerraPower LLC, която Гейтс основа преди 14 години, както и нейният партньор GE Hitachi Nuclear Energy, планират да комерсиализират ядрените реактори “Natrium” в САЩ през това десетилетие. Това обяви президентът и изпълнителен директор на TerraPower Крис Левеск.

Левеск посочи, че компаниите търсят допълнително финансиране от частни партньори и Министерството на енергетиката на САЩ. Проектът има подкрепата на PacifiCorp, собственост на Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет, заедно с Energy Northwest и Duke Energy.

Ако проектът е успешен, се планира изграждане на централи в САЩ и чужбина, каза Левеск. До 2050 г. “ще видим стотици от тези реактори по целия свят, които ще решат различни енергийни нужди”, посочи Гейтс.

345-мегаватовите централи ще бъдат охлаждани от течен натрий и ще струват около 1 милиард долара всяка.

Ядрената енергия е основен източник на електричество без вредни емисии, но много централи в САЩ са в процес на затваряне заради високите разходи и конкуренцията от слънчевата и вятърната енергия. Критиците на модерната ядрена енергия предупредиха, че по-малките ядрени реактори са дори по-скъпи от конвенционалните.

Новите централи обаче са проектирани да са в допълнение на възобновяемите източници на електроенергия като съхраняват мощността на реактора в резервоари с разтопена сол през дните, в които мрежата е добре захранена. Ядрената енергия може да се използва по-късно, когато слънчевата и вятърната енергия са недостатъчни заради метеорологичните условия.

Бил Гейтс, койо е председател на борда на TerraPower, посочи, иновациите на Natrium са изключително трудни за постигане. Според него обаче екипът му има експертизата, търговския опит и необходимите ресурси за разработването на реакторите.

Левеск коментира, че централите първо ще бъдат изградени в САЩ и други развити държави, но по-късно могат да се разпространят и в страни, които все още не произвеждат ядрена енергия.

Експертите обаче предупреждават, че модерните ядрени проекти могат да станат мишени за атака, тъй като урановото им гориво може да се обогати и да се използва за създаване на ядрени оръжия.