Косово забранява копаенето на криптовалута заради енергийната криза

Правителството на Косово реши да забрани добива на криптовалути, тъй като тази зима страната е изправена пред един от най-острите случаи на недостиг на електроенергия в историята ѝ.[shutterstock / Mark Agnor]

Правителството на Косово реши да забрани добива на криптовалута, тъй като тази зима страната е изправена пред един от най-острите случаи на недостиг на електроенергия в историята си.

Протести има в цялата страна заради планираните прекъсвания на тока в опит да се пести енергия на фона на глобалната енергийна криза.

Във вторник министърът на икономиката Атране Ризваноли реши да забрани добива на криптовалути в Косово. Тя каза в изявление, че решението е взето с препоръка на Техническата комисия по аварийни мерки за енергоснабдяване.

„Тези действия са насочени към справяне с потенциална неочаквана или дългосрочна липса на мощности за производство на електроенергия, капацитет за пренос или разпределение на енергия, за да се преодолее енергийната криза, без допълнително да се натоварват гражданите на Република Косово“, каза Ризваноли.

Комисията е създадена за оценка на различните енергоспестяващи мерки. Ризваноли посочи, че полицията и властите ще се намесят, за да гарантират спазването на забраната. Освен това те ще работят върху идентифицирането на места, където се смята, че се копаят криптовалути като биткойн.

През декември 2021 г. в Косово беше обявено извънредно положение, което ще остане в сила през следващите 60 дни. Това позволява на правителството да отдели повече пари от вноса на енергия и да планира прекъсвания на електроснабдяването.

Косово получава по-голямата част от енергията си от въглищни централи и изнася електроенергия от изкопаеми горива за съседна Албания. През зимата търсенето на енергия се увеличава, което доведи до спирания на тока в цялата страна. Планираните съкращения са с продължителност два часа, провеждат се през деня и засягат както домакинствата, така и бизнеса.

Добивът на криптовалута изисква значителни количества електроенергия, които се използват за захранването на компютрите, които решават криптографски уравнения, като по този начин се валидират транзакциите и се постига изключително високо ниво на сигурност.