Лавров: Сърбия и Русия са постигнали принципно съгласие за газова сделка

[EPA-EFE/Руско Министерство на външните работи]

Сръбският президент Александър Вучич и руският президент Владимир Путин са обсъдили условията за доставка на газ и са постигнали принципно споразумение, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за босненската сръбска телевизия в неделя.

Споразумението трябва да бъде разработено от участващите компании, добави Лавров.

Посещението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Сърбия, което беше насрочено за понеделник и вторник, бе отменено заради отказа на България, Република Северна Македония и Черна гора да отворят въздушното си пространство за самолета на първия руски дипломат в неделя (5 юни).

Русия искаше да чуе какво мислят Вучич и други сръбски политици за новата ситуация, каза Лавров и добави, че ще бъде „много интересно да чуем какво мислят те за посредническата роля на ЕС“.

По отношение на Косово Лавров заяви, че при срещите си с Вучич, както и при публичните си изяви, Путин многократно е давал да се разбере, че Русия абсолютно подкрепя позицията на Сърбия и че ще подкрепи решение, което е приемливо за сръбския народ. Разговорите за бъдещето на Косово трябва да се основават на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, добави той.

На 2 юни сръбският президент Вучич призна, че ситуацията около посещението на Сергей Лавров в Белград се усложнява. „Ситуацията се усложнява. Все още не съм готов да говоря за това, но – да, усложнява се… въпросът е как ще пристигне… ще видим“, заяви Вучич пред сръбски медии.

В същото време посещението на Лавров можеше да застраши обявеното посещение в Белград на германския канцлер Олаф Шолц.

Канцеларията на канцлера обяви в съобщение за медиите, че Белград и Прищина ще бъдат първите две спирки от двудневната балканска обиколка на Шолц от 10 юни. Обиколката на Шолц ще се съсредоточи върху европейската перспектива на страните от Западните Балкани и приноса на Германия за развитието на регионалното сътрудничество и преодоляването на двустранните застойни ситуации, се допълва в съобщението.

Запитан за това, че германският канцлер Олаф Шолц може би няма да посети Белград на 10 юни, както беше обявено от медиите на 2 юни, Вучич отговори: „това би било трагедия“ и че въпреки че може да се случи, той се надява това да не се случи.