Либерализацията на пазара на ток ще удари силно домакинствата, ако се прави без стратегия

Според националния план пълната либерализация на електроенергийния пазар в страната трябва да бъде факт до 2025 г. Снимка: ЧЕЗ

Премахването на регулираните цени (либерализацията) на пазара на ток за битовите абонати ще е едно от нещата, които следващите управляващи трябва да направят. Тя обаче със сигурност няма да се случи само с повтарянето, че от 2025 г. ще постигнем пълна либерализация за домакинствата. Без държавна стратегия, либерализацията няма да е успешна. Това коментира пред EURACTIV България експертът по енергийна икономика Иванка Диловска от Института по енергиен мениджмънт.

По думите й в интегрирания национален план в областта на енергетиката и климата, който бе разработен преди две години, няма ясна визия как либерализацията ще засегне домакинствата. Проблемът е, че досега либерализацията се прави на принципа на „принудителното преселение на абонати“.

Либерализацията на енергийния пазар у нас започна още през 2004 г., това е преди присъединяването на България в ЕС. Първи на свободния пазар излязоха потребителите на електроенергия с високо напрежение. Постепенно регулираният пазар беше напуснат от потребителите на електричество със средно напрежение, а от 2020 г. от всички фирми.

„Така ще се постъпи и с битовите потребители. Но това не е целта на либерализацията. Целта е бъдем привлечени към нея, защото сметките ни ще бъдат по-ниски“, обясни експертът.

Диловска коментира как всеки ще има в къщата си уред, който мери всеки час и всеки ще знае с колко намаляваме сметките си чрез управление на потреблението. Чрез този уред домакинствата могат да намерят подходяща оферта сред търговците, само че в интегрирания план за енергетиката и климата няма нито дума за това.

„Нито се казва,  че ще сменят уредите ни, нито че ще бъдат изградени като брой и капацитет достатъчно търговци, които да обслужват пазара на едро, защото той е много специфичен“, подчерта Диловска.

Според нея по този начин домакинствата могат да се окажат с много високи сметки за ток. Както през тази година се случи с много дребни търговци, например фризьори, или общини и пожарни, които нямат експертиза в енергетиката, а и не е нужно да имат. Причината е, че нашите търговци на дребно, освен, че са малко, не са склонни да поемат рискове и продават енергията на цената на борсата.

„Либерализацията на електроенергийния пазар не може да се случи като повтаряме, че от 2025 г. ще постигнем пълна либерализация на домакинствата. За мен големият проблем е липсата на политическа визия, за това каква ще бъде енергетиката на България в бъдеще“, допълни тя.

Според националния план пълната либерализация на електроенергийния пазар в страната трябва да бъде факт до 2025 г. Процесът ще бъде съпътстван с въвеждане на мерки за защита на уязвимите потребители. В областта на електроенергетиката националният план залага и на модернизация на мрежата, както и постепенно увеличаване на дела на ВЕИ, където е възможно.