МАЕ предлага как светът да пести по 30 милиона барела петрол на ден

Международната агенция по енергетика представи политическа рамка, която може да направи руските изкопаеми горива напълно остарели. [EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA]

Светът е изправен пред почти безпрецедентна енергийна криза, затова Международната агенция по енергетика се стреми отново да постави енергийната ефективност начело в дневния ред на политиците.

По време на своята седма световна конференция за енергийна ефективност, организирана в Сондерборг, Дания, МАЕ се опита да убеди политиците по целия свят в достойнствата на политиките за енергийна ефективност, като същевременно предостави инструментариум в помощ на тези политики.

„Енергийната ефективност е критично решение за толкова много от най-неотложните предизвикателства в света“, коментира изпълнителният директор на агенцията Фатих Бирол.

Според анализ на МАЕ, представен по време на конференцията, светът може да постигне огромни икономии на енергия до края на десетилетието чрез повишена амбиция, като същевременно намали емисиите на CO2.

„Удвояването на сегашния глобален темп на подобряване на енергийната интензивност до 4% годишно“ в сравнение с днешните политики би спестило 95 екджаула годишно, което е текущото годишно потребление на енергия в Китай, обясниха от агенцията.

Конкретно това би довело до спестявания от 30 милиона барела петрол на ден, което е тройно колкото производството в Русия през 2021 г. Освен това удвоената амбиция ще намали използването на изкопаем газ с 650 милиарда кубически метра, което е четири пъти повече от вноса на ЕС от Кремъл.

Тази идея обаче трябва да бъде подкрепена и от политици извън Глобалния Север (става въпрос за високо развитите страни). „Това е първата световна енергийна криза, пред която сме изправени“, каза Бирол пред присъстващите, като отбеляза, че сегашната ситуация далеч надхвърля петролната криза от 70-те години на миналия век.

„Тази криза може да бъде повратна точка в енергийната политика през следващите години“, обясни той.

МАЕ покани водещи енергийни политици от всички краища на света, от Меган Уудс от Нова Зеландия до Розилена Линдо от Панама, за да обсъдят най-актуалните проблеми. Всеки от тях получи инструментариума на МАЕ от две стъпки.

Водена от десет водещи принципа, вариращи от „действайте, за да отключите потенциала за създаване на работни места чрез ефективност“ до „да се използват поведенчески прозрения за по-ефективна политика“, агенцията предоставя изчерпателни ръководства за стимулиране на енергийната ефективност в сградите, превозните средства и други сектори.

Ако политиците успеят да реализират тази идея, Международната агенция по енергетика обещава огромни спестявания на потребителите, от порядъка на 650 милиарда долара годишно.

Но за основния клиент номер едно на Русия – Европейският съюз, може да има още един стимул да помогне руските изкопаеми горива да останат в историята.

Фалшиво ембарго?

След нахлуването на Русия в Украйна и последвалите предполагаеми военни престъпления срещу украинския народ, ЕС наложи редица санкции срещу руския режим.

Блокът преди всичко се въздържа от налагане на широки санкции върху вноса на енергия от Кремъл, който съставлява голяма част от приходите на страната.

От август влиза в сила забраната за руските въглища и блокът ще забрани доставки на руски суров петрол и рафинирани петролни продукти от 2023 г. Постигането на това направи очевидни пукнатините в единството на 27-те държави в ЕС.

След като лидерите на Австрия, Белгия и Германия изразиха много ясно ужаса си от евентуално ембарго върху руския изкопаем газ, енергийната ефективност може да работи като квази ембарго.

„Енергийната ефективност е ключова за нас, за да разчитаме по-малко на руския петрол и газ“, каза датският енергиен министър Дан Йоргенсен.

„Това е едно от нещата, които можем да приложим в краткосрочен план. И има огромен потенциал“, коментира той пред EURACTIV.

Изпълнителната власт на ЕС е съвсем наясно с това. „Без значение колко усилено работим върху внедряването на възобновяеми източници и намирането на алтернативни доставчици“, намаляването на зависимостта от Русия ще изисква енергийна ефективност, казва комисарят по енергетиката Кадри Симсон.

„Няма да намерим достатъчно обеми, за да заменим руския газ на световните пазари“, добави тя.

Тласък на политиката на ЕС

Симсон посочи, че енергийната ефективност вече е в основата на Зелената сделка, но неотдавнашната криза с цените на енергията е променила „сроковете за прилагане на мерките за енергийна ефективност“, добави тя.

„Директивата на ЕС за енергийна ефективност и нейното преработване на Директивата за енергийните характеристики на сградите ще изиграят решаваща роля“ за намаляване на зависимостта на ЕС от Русия и същевременно за по-нататъшно премахване на изкопаемите горива, каза тя пред EURACTIV.

Освен това фондът на ЕС за възстановяване от пандемията ще се насочи към по-нататъшно повишаване на енергийната ефективност.

„Много държави от ЕС ни казаха, че се стремят да повишат енергийната ефективност чрез фонда за възстановяване“, отбеляза комисарят.