Меркел не изключва спиране на “Северен поток 2” заради Навални

Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин по време на Международната конференция за Либия в Берлин, Германия, 19 януари 2020 г. [EPA-EFE / HAYOUNG JEON]

Германският канцлер Ангела Меркел не изключва спиране на газопровода “Северен поток 2”, ако Русия не направи задълбочено разследване на отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални. Това обяви говорителят на канцлера в понеделник (7 септември).

Запитан дали Меркел ще защити строящия се многомилиарден тръбопровод, имащ за цел да пренася газ от Русия до Европа, ако Германия реши да наложи санкции срещу Русия по случая “Навални”, говорителят Стефен Зайберт коментира: “Канцлерът смята, че по начало би било погрешно да се изключат всички варианти”.

Ден преди това германският външен министър Хайко Маас също не изключи санкции срещу спорния тръбопровод, подкрепен от Русия.

“Надявам се… руснаците да не ни принудят да променим позицията си по “Северен поток”, каза Маас. Той добави, че последствията от всяко потенциално спиране на проекта също ще трябва да се преценят и че дебатът за санкциите не трябва да се изчерпва до една точка.

“Северен поток 2”, минаващ под Балтийско море е почти завършен и струва 10 милиарда евро. Той ще удвои доставките на руски природен газ до Германия, най-голямата икономика в Европа.

Проектът отдавна е под прицела на САЩ, които критикуват европейските страни за енергийната си зависимост от Русия.

Президентът на САЩ, Доналд Тръмп, подписа законодателство, атакуващо изпълнителите на проекта. Това означава, че германските компании могат да бъдат подложени на санкции дори при направени малки инвестиции.

По време на пресконференция в Белия дом в понеделник, на въпроса дали смята, че Германия трябва да отмени проекта Тръмп отговори с: “Разбира се”.

“Подкрепям това. Бях първият, който повдигна въпроса”.

Тръмп обаче посочи, че не знае дали в момента Германия е в състояние да спре проекта, “защото е в много отслабена позиция в енергийно отношение”.

Дори в рамките на Европейския съюз се чуват гласове против “Северен поток 2”.

Полша и други държави от бившия Източен блок са притесняват, че ЕС може да стане твърде зависим от Москва. Украйна, която не е членка на ЕС, се опасява, че новият тръбопровод ще я изкара от бизнеса с доставки на газ и ще позволи на Москва да засили натиска си върху нея.

Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС, също е дългогодишен критик на “Северен поток 2”. Миналата година тя прокара ново законодателство, целящо да гарантира, че чужда държава не може едновременно да притежава и тръбопровод и газ, внасян на пазара на ЕС – ход, очевидно насочен към Русия.

Въпреки политическите си различия с Русия, Германия смята, че “Северен поток 2” ще осигури по-стабилен и по-чист източник на енергия за разлика от въглищата и ядрената енергия.

Освен руския гигант “Газпром”, който има мажоритарен дял, международният консорциум, участващ в проекта “Северен поток 2”, включва големи европейски играчи като германските групи Wintershall и Uniper, нидерландско-британската компания Shell, френската Engie и австрийската OMV.

Съществуват и опасения относно правната възможност за спиране на тръбопровода.

“От правна гледна точка мисля, че това едва ли е възможно”, посочи ръководителят на Германската източна бизнес асоциация. “Всички разрешителни са предоставени, договорите са стабилни – не само в Германия, но и в пет държави спрямо европейските разпоредби”, коментира Михаел Хармс пред радио “Дойчланд функ” във вторник (8 септември).