Меркел твърди, че „Северен поток 2“ не е геополитическо оръжие, Зеленски не вярва

Украинският президент Володимир Зеленски и германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция след разговорите им в Мариинския дворец в Киев, Украйна, 22 август 2021 г. [EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO]

Германският канцлер Ангела Меркел призова в неделя (22 август) за споразумение за удължаване на транзита на руски газ през Украйна, в опит да успокои Киев за почти завършения газопровод „Северен поток 2“. Тръбопроводът ще доставя газ към Европа, като заобикаля страната.

Пътуването на Меркел дойде два дни след като тя беше в Москва, за да се срещне с руския президент Владимир Путин, където и двамата лидери не успяха да удължат споразумението на Москва за транзит на газ с Украйна след 2024 г., когато то изтича.

„Съгласни сме с американците, че газът не трябва да се използва като геополитическо оръжие“, каза тя след среща в Киев с украинския президент Володимир Зеленски.

„Дадохме ясно да се разбере, че ще предприемем действия в европейска рамка за по-нататъшни санкции, ако подозрението се потвърди и тръбопроводът се използва като оръжие“, добави тя.

Това ще се отрази и на удължаването на договора за транзит през Украйна и „колкото по-скоро това се случи, толкова по -добре“, каза Меркел.

„Важно е Украйна да остане зона за транзит“, добави германският лидер, като каза, че преговорите за удължаване на споразумението започват.

Администрацията на американския президент Джо Байдън реши през май да се откаже от санкции заради газопровода, като прие по-мека позиция по въпроса от Доналд Тръмп. САЩ постигнаха споразумение с Меркел за „Северен поток“ през юли, което беше интерпретирано от някои в Източна Европа като „игра в полза на Москва“.

Меркел подчерта, че разглежда неотдавнашното германско-американско споразумение „като ангажимент на германското правителство да сложи край на притесненията на президента Зеленски, а именно използването на енергията като оръжие“.

Сделката между Меркел и американския президент Джо Байдън включва ангажимент да се помогне на Украйна да продължи да получава транзитни такси, след като „Северен поток 2“ започне да функционира.

Това обаче разпали недоверието в Киев, който очакваше, че администрацията на Байдън ще унищожи проекта със санкции. Той ход беше предложен неколкократно от украинското правителство.

Киев яростно се противопостави на споразумението, защото се опасява, че ще загуби таксите за транзит на руски газ, след като спорният газопровод заработи.

Украйна не вярва 

На съвместна пресконференция с Ангела Меркел в Киев, украинският президент Володимир Зеленски настоя, че „Северен поток 2“ е „опасно оръжие“, което представлява заплаха за цяла Европа.

„Вярвам, че едва ли не забелязваме, че това е опасно оръжие, не само за Украйна, но и за цяла Европа“, каза Зеленски.

„Що се отнася до продължаването на транзита през Украйна след 2024 г., мисля, че засега тези неща са твърде общи“, добави той, като показа, че се съмнява, че ще има добър резултат, въпреки  уверенията на Меркел.

Зеленски заяви, че Украйна е започнала консултации с Европейския парламент и германското правителство за газопровода „Северен поток 2“. В понеделник в Киев ще се срещнат енергийни министри от САЩ, Германия и Украйна.

Миналата седмица в Москва Меркел заяви, че „ще се бори до последния ден на поста, за да гарантира, че териториалната цялост на Украйна може да бъде гарантирана“.

Путин отвърна, че Москва е готова да удължи транзитното споразумение след 2024 г., но че са необходими повече подробности как това може да стане.

Берлин предложи възможността за създаване на механизъм за компенсиране на Украйна за загубените приходи. Меркел също така обеща да подкрепи енергийната диверсификация на Украйна, като осигури общо 1 милиард евро за разработване на проекти за възобновяема енергия в страната.

Една от идеите е да се използват съществуващите газопроводи в страната за транспортиране на водород. Украинската енергийна компания „Нафтогаз“ и германската RWE наскоро се споразумяха за съвместно развитие на производството, съхранението и транспортирането на зелен водород.

Участие в срещата на върха в Германия 

На 24 август Украйна ще отбележи 30-годишнината от обявяването на независимостта си от Съветския съюз и ще бъде домакин на среща на върха за връщането на окопиран Крим.

Меркел посочи, че няма да участва в срещата на високо равнище на Кримската платформа, нов консултативен формат, иницииран от Киев за координиране на международния отговор на руската окупация.

Попитана дали решението й е взето, за да се хареса на Русия, Меркел отговори: „няма нищо общо с това“.

„Дадох да се разбере, че смятаме анексирането на Крим като нарушение на международното право и нищо не се е променило. Причината за моето посещение, което се случи преди Кримската платформа, беше да обсъдим както Минските споразумения, така и Нормандския формат“, подчерта канцлерът.

Първоначално на срещата трябваше да присъства германският външен министър Хайко Маас, но беше решено той да бъде заменен от министъра на икономиката Петер Алтмайер.

„Фактът, че нашият външен министър няма да дойде сега, не е свързан с отношенията ни с Русия, той е свързан само с настоящата ситуация в Афганистан“, каза Меркел.