„Нафтогаз“ подаде жалба до ЕС срещу „Газпром“

Работник върти кран на газокомпресорната станция в село Мрин, на около 130 км от Киев, Украйна, на снимка от 2015 г. [Роман Пилпи/EPA]

Украинската държавна газова компания „Нафтогаз“ подаде жалба в Европейската комисия срещу руската „Газпром“ за злоупотреба с господстващо положение на европейския газов пазар, като призова ЕС да предприеме незабавни мерки за нормализиране на ситуацията в сряда (22 декември).

„Газпром“ рязко намали доставките на природен газ на европейския спот пазар, въпреки нарастващото пазарно търсене и не позволява на други компании да доставят допълнителни количества газ за Европа и да се конкурират с Газпром. Това е една от ключовите причини за кризата, която допринася за рекордно високото ниво на цените на газа в Европа. Действията на „Газпром“ са антиконкурентни и имат значителни негативни последици за всички европейски потребители. „Нафтогаз“, като основен купувач на газ на европейския газов пазар, претърпя загуби поради тези злоупотреби. Ето защо „Нафтогаз“ изисква от Европейската комисия да адекватен отговор на тези нарушения“, каза изпълнителният директор на „Нафтогаз“ Юрий Витренко.

В жалбата си „Нафтогаз“ изтъкна редица конкретни злоупотреби. А именно, „преднамерения отказ“ на „Газпром“ да зареди правилно съоръженията за съхранение на газ в ЕС, които са собственост на „Газпром“ или в които компанията е резервирала значителни дългосрочни мощности. Освен това руската компания внезапно и без обосновка спря продажбата на газ чрез собствената си електронна платформа за продажби, твърдят от „Нафтогаз“.

Европейските цени на газа достигнаха нов рекорд във вторник (1921 долара за 1000 куб.м). Някои западни политици и експерти от индустрията обвиниха Русия, че спира доставките на газ за Европа на фона на политическото напрежение около Украйна, както и забавянето на сертифицирането на газопровода „Северен поток 2“.

Русия отрича каквато и да е връзка.

„Европа има много малък буфер за съхранение на газ тази зима и поради това балансът на Европа е много по-зависим от вноса, отколкото през предходните години“, посочи Джеймс Уодъл, ръководител „Европейски газ“ в Energy Aspects, цитиран от Ройтерс.

Според „Нафтогаз“, въпреки че разполага с достатъчни обеми на газ и възможността да използва свободния транзитен капацитет на украинския оператор на газопреносна система, „Газпром“ отказа да доставя газ от Русия за Европа. Украинската газова компания също така посочва, че „Газпром“ също не е успял да добави точка за пренос на газ към електронната си платформа, за да получава газ на границата между Украйна и Русия, и че Газпром продължава да блокира износа от независими руски производители на газ и потоците от Централна Азия към Европа.

Според „Нафтогаз“, целта на подобно действие е да се създаде изкуствен дефицит на газ, за ​​да се окаже натиск върху ЕС да осигури бързото въвеждане в експлоатация на газопровода „Северен поток 2“, без да се спазват европейските правила.

„Нафтогаз“ призовава Европейската комисия незабавно да разпореди на „Газпром“ да пусне за продажба значителни обеми газ на своята електронна платформа на украинско-руската граница или поне на границата на Украйна и страните-членки на ЕС.

Последното покачване на цените дойде, след като потоците през газопровода Ямал-Европа през Беларус и Полша, един от трите маршрута, които руската държавна компания „Газпром“ използва за доставка на природен газ за Северозападна Европа, спря, тъй като температурите в Москва се понижиха и „Газпром“ реши да не резервира капацитет за износ.

Някои търговци, цитирани от Financial Time, се опасяват, че евентуална руска инвазия в Украйна може да наруши доставките още повече през зимата.