Нафтогаз: Русия използва газа като оръжие, трябва да има свободен достъп до „Северен поток 2“

Позициите на германския евродепутат от групата на Зелените Виола фон Крамон (в средата) и на главния изпълнителен директор на украинската компания "Нафтогаз" Юрий Витренко (вдясно от нея) се сблъскаха с тезите на проф. д-р Фридберт Пфлюгер, бивш депутат от ХДС, който преподава Енергия и сигурност на климата в Университета в Бон (на екрана). [EURACTIV]

„Северен поток 2“ не съответства на правилата на ЕС и не трябва да бъде сертифициран, каза главният изпълнителен директор на украинската газова и петролна държавна компания „Нафтогаз“ Юрий Витренко по време на конференция организирана от EURACTIV България в Брюксел в сряда (1 декември). Това е официалната позиция на Украйна по този ключов за европейската енергийна сигурност въпрос.

Конференцията „Северен поток 2: Сертифициране без спазване на изискванията?“, се проведе в момент, когато в САЩ и в няколко страни от ЕС се засилва натиска за противопоставяне на газопровода на стойност 11 милиарда долара, който току-що беше завършен, но все още чака сертифициране от германския регулатор и Европейската комисия.

Газопроводът „Северен поток 2“ е предназначен да доставя руски газ в Германия под Балтийско море, заобикаляйки Украйна.

Витренко обясни, че в основата на въпроса е дали Третият енергиен пакет на ЕС да се прилага за цялата дължина на газопровода от руските брегове до Германия, а не само на германска територия. Украйна твърди, че право на достъп без дискриминация до тръбата трябва да имат и трети страни.

Третият енергиен пакет, т.нар. „анти-Газпром“, влезе в сила през септември 2009 г. Той включва разделяне на собствеността, т.е. отделяне на операциите по производство и продажба на компаниите от техните преносни мрежи. Практиката на Русия беше да продава газ на Европа чрез своя монополист за износ на газ „Газпром“ по тръбопроводи, които контролира на 100%.

По думите на Витренко, „недискриминационен достъп на трети страни“ означава, че други производители на газ в Русия, различни от „Газпром“, трябва да могат да използват газопровода и че износителите от Централна Азия, като Туркменистан, Казахстан, Узбекистан, които искат да изнасят газ на европейския пазар, също трябва да могат да транзитира газ през Русия и да вземат решение за маршрута до Европа, включително чрез газопровода. Витренко твърди, че европейските клиенти трябва да могат да купуват на руската граница, което означава, че Газпром не трябва да диктува къде да купуват руския газ.

Изпълнителният директор на „Нафтогаз“ смята, че недискриминационният подход трябва да се прилага за всички газопроводи, не само за „Северен поток 2“, защото това би поставило Германия в привилегировано положение в сравнение със Словакия, Полша, Чехия или Италия.

Витренко призна, че германският регулатор не може да вземе решение, което би било неблагоприятно за другите пазари в ЕС.

„Това, което изискваме, е първо, нека направим „Северен поток 2″ да съответства на европейските правила“, каза той.

Той припомни, че сертифицирането в Германия е спряно, което дава време на Газпром да създаде немско дъщерно дружество. По думите на Витренко то ще отговаря само за късата част от газопровода на германска земя.

„Ние явно сме против такъв подход. Сертифицирането само на последната миля няма смисъл, това е подигравка с правилата на ЕС и се надяваме, че няма да се случи“, каза главният изпълнителен директор на Нафтогаз.

Той добави, че след решението на германския регулатор Европейската комисия ще играе решаваща роля. „Бихме очаквали Европейската комисия да има много силна позиция да прилага правилата на ЕС към целия тръбопровод и не само към този газопровод, а към всички тръбопроводи, които свързват Русия и ЕС“.

„Позицията на Украйна е, че тъй като Северен поток 2 не е в съответствие с правилата на ЕС, той не трябва да бъде сертифициран. Ако и кога ще спазват правилата на ЕС, това ще бъде друга тема“, каза Витренко. И посочи, че ако Москва продължи да използва газа като оръжие, Западът трябва да използва допълнителни санкции срещу Русия.

Газът като оръжие

„Русия казва, че изпълнява своите договорни задължения, но това се отнася само за дългосрочни договори“, каза Витренко. По думите му Русия е намалила доставките си на т. нар. спот пазари три пъти, въпреки скока в търсенето.

Друг пример, който той даде, е газовата диференциация, когато Русия продава газ на различни пазари на различни цени без търговска логика.

„Например те искат да помогнат на сръбските политици преди избори, така че продават газ с непазарни отстъпки. Или искат да накажат Молдова за нейния геополитически избор и веднага искат високи цени и повторно изплащане на стари задължения. А заради руските военни кораби в Черно море не можем да завършим сеизмичното проучване за сондиране за газ в нашите води, проведено от европейски фирми“, каза Витренко.

„Ако това не е използването на газа като оръжие, тогава какво е“, попита главният изпълнителен директор на „Нафтогаз“. Според него съпротивата срещу това е „да се настоява за пълно прилагане на върховенството на закона в процеса на сертифициране“.

Проф. д-р Фридберт Пфлюгер, бивш депутат от ХДС, който преподава Енергия и сигурност на климата в Университета в Бон, защити тръбопровода. Той твърди, че проектът осигурява много необходимата диверсификация на доставките и че Русия е била надежден доставчик за ЕС дори по време на Студената война, а газът никога не е бил използван като оръжие. Според него Русия е по-зависима от продажбата на газ на Европа, отколкото обратното. „Не могат повече да ни изнудват. Диверсифицирахме се“, каза той.

Къде е американският втечнен газ?

Проф. Пфлюгер отбеляза иронично, че американският втечнен газ не идва към пазарите на ЕС. Съобщава се, че поради по-високите цени в Азия, САЩ са приоритизирали този пазар.

„Къде е американската енергия? Не я виждаме. В Китай и в Индия е“, каза професорът. Освен това той обясни, че в световна ситуация, в която цените на газа растат, е важно да имаме надеждни партньори и това е „голямата разлика“ с подхода на САЩ.

Според него американските санкции затрудняват прилагането на върховенството на закона, а Украйна насърчаваше Конгреса на САЩ да предприеме действия срещу европейски компании.

„Направихме толкова много. А това, което чуваме от ваша страна, са само оплаквания и нападки. Това не е правилният начин да се работи в Европа”, каза професорът. Той смята, че е необходим нов тон и друго разбиране за това, което германското правителство е направило. „Тръбопроводът е там и рано или късно ще транспортира газ. И е добре да се търсят компромиси и възможности за сътрудничество“, препоръча той.

Германският евродепутат от групата на Зелените Виола фон Крамон, която е известна с позициите си срещу газопровода, опроверга аргументите на Пфлюгер и определи като „много наивни“ твърденията му за диверсификацията.

„Не се диверсифицирахме, а разчитахме още повече на един източник, още повече на Русия, на Газпром“, каза тя.

Според нея санкциите не са решение и трябва да бъдат използвани като крайна възможност, „но ако не можем да спрем по друг начин този проект, тогава аз съм за санкциите“.

Оптимизъм заради новото правителство в Берлин

„Надявам се, че ще имаме ново начало с отношенията с Украйна с новото германско правителство“, каза тя, визирайки, че в новото правителство Зелените са ключов коалиционен партньор. „Надявам се, че можем дори да разгледаме по-отблизо, когато се оценява процесът на сертифициране. Тогава становището на Комисията ще дойде до германския регулатор и тогава отново Министерството на икономиката ще има различно виждане“.

„Имаме добър министър на икономиката (съпредседател на Зелената партия Роберт Хабек), вярвам напълно, същото важи и за нашия министър на външните работи (Аналена Бербок, другият съпредседател на Зелените), тя е страхотна, познава ситуацията, винаги е била против този проект и предполагам, че заедно ще използват всички възможности, политически и юридически, за да извлекат най-доброто от нея“, каза тя.

Фон Крамон каза още, че се надява и германските Зелени да се опитат да убедят някои от „социалдемократите на Герхард Шрьодер“, че „Северен поток 2“ не е добър проект за германските потребители и за Украйна“. Шрьодер, който бе канцлер на Германия от 1998 до 2005 г., сега работи като лобист на високо ниво за Газпром.