Новото германско правителство повтаря старите позиции за „Северен поток 2“

Германският канцлер Олаф Шолц (вляво) и полският премиер Матеуш Моравецки (вдясно) след съвместна пресконференция, Варшава, Полша, 12 декември 2021 г. [EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA]

Новият германски канцлер и външният министър направиха изявления през уикенда, които не сигнализират за промяна в политиката по отношение на спорния газопровод „Северен поток 2“ в сравнение с тези на администрацията на Меркел.

Газопроводът „Северен поток 2“ не може да бъде сертифициран в момента, защото не отговаря на енергийните разпоредби на Европейския съюз, заяви германският външен министър Аналена Бербок пред обществения оператор ZDF в неделя (12 декември).

„Северен поток 2“, който ще доставя руски газ под Балтийско море до Германия, като заобиколи Украйна, беше завършен през септември, но все още не е сертифициран заради регулаторни пречки. В същото време има опасения от руска офанзива срещу Украйна.

Германският енергиен надзорен орган спря през ноември процеса на сертифициране на газопровода, който трябва да транспортира руски газ до Германия, като заяви, че операторът му трябва да създаде местно дъщерно дружество съгласно европейските правила. Създаването на такова дружество обаче отнема време, но не е голяма пречка за проекта.

„Това означава, че предвид ситуацията в момента, този тръбопровод не може да бъде одобрен, тъй като не отговаря на изискванията на европейското енергийно законодателство и въпросите за сигурността все още са отворени“, каза Бербок.

Тя също така даде да се разбере, че в случай на нова „ескалация“ в Украйна, съгласно споразумение между Берлин и Вашингтон, „Северен поток 2“ няма да получи разрешение да заработи.

По-рано в неделя държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че е малко вероятно газът да потече през газопровода, ако Русия поднови агресията си срещу Украйна.

Бербок говори след срещата на Г-7 през уикенда за напрежението с Русия. Срещата с европейските партньори е в понеделник.

Германският канцлер Олоф Шолц каза по-рано по време на посещение в Полша, че: „Би било сериозна грешка да се вярва, че нарушаването на границите на европейска държава ще остане без последствия“.

На пресконференция във Варшава в неделя Шолц каза, че Германия остава ангажирана да запази ролята на Украйна като транзитен маршрут за газ към Европа. Това беше третото чуждестранно посещение на новия канцлер след Париж и Брюксел.

„Продължаваме да се чувстваме отговорни да гарантираме, че бизнесът за транзит на газ в Украйна ще остане успешен. Същото важи и за бъдещите възможности“, посочи новият канцлер.

Предшественикът на Шолц Ангела Меркел каза, че политическата основа за функционирането на „Северен поток 2″ е ангажиментът на Русия да продължи да използва Украйна като маршрут за транзит на газ и в бъдеще.

„Ние също така ще помогнем на Украйна да стане страна, която ще бъде основен източник на възобновяема енергия. Провеждаме конкретни разговори как можем да помогнем за постигането на това“, каза Шолц.

„Би било по-добре да не позволим на Северен поток 2“ да влезе в експлоатация“, каза Моравецки на пресконференцията.

„Насочих вниманието на канцлера към рисковете, свързани с газопровода „Северен поток 2“, и  степента, до която тези рискове за Украйна могат да се влошат значително.“, допълни той.

Полша отдавна се противопоставя на газопровода за 10 милиарда евро, който е мажоритарна собственост на руския газов гигант „Газпром“.