Основните партии в ЕП блокират резолюция срещу „Северен поток 2“

[EPA-EFE/CLEMENS BILAN]

Опит на десни полски евродепутати за гласуване на спорния газопровод между Русия и Германия беше блокиран за втори път от двете най-големи групи в Европейския парламент в четвъртък (29 април).

Проектът на резолюция от евродепутатите от групата на Европейските консерватори и реформатори (ECR) Анна Залевска и Зджислав Краснодембски можеше да постигне повече в сравнение с миналите гласувания в Европарламента, като приеме конкретно становище конкретно за тръбопровода.

Проектът на резолюция подчертава как завършването на газопровода би намалило енергийната сигурност на Европа и ще я направи по-уязвима, защото “Русия вече е използвала доставките на енергийни източници като инструмент за политическо изнудване в миналото”. В него се казва още, че “изграждането на газопровода “Северен поток 2” би увеличило влиянието на Русия в Европа, като предложи още един инструмент за политически натиск”.

Събрание на съвета на председателите, който решава парламентарния дневен ред, блокира опита за резолюция за втори път.

Групата на Социалистите и демократите поиска точката да бъде премахната от дневния ред на сесията за гласуване през май. Консервативната Европейска народна партия (ЕНП) – най-голямата парламентарна група в ЕП – ги подкрепи заедно с либералната “Поднови Европа”.

Първият опит да се блокира резолюцията бе на срещата от 22 април, на която беше определен дневният ред на сесията за гласуване, която се състоя тази седмица.

Според източници, запознати със срещата на 29 април, резолюцията е получила подкрепа от Зелените, Европейските консерватори и реформатори и крайнодясната група “Идентичност и демокрация”.

Опитът беше частично блокиран поради опасения, че дневният ред ще се претрупа, тъй като тази седмица вече беше проведено гласуване за Русия, а през юни трябва да се състои друго.

Резолюцията, която Европарламентът прие тази седмица, наистина включва клауза за “Северен поток 2”. Тя “изисква от ЕС да намали зависимостта си от руската енергия и поради това призовава институциите на ЕС и всички държави членки да спрат строежа на “Северен поток 2” и да поискат спиране на изграждането на атомни електроцентрали, построени от Росатом”, руска корпорация за ядрена енергия.

Това е петата резолюция, свързана със „Северен поток“, която има идеята да го спре изграждането на газопровода, но се позовава само отчасти на него, посочи източник, запознат с въпроса.

Залевска смята, че трябва да има документ, който конкретно да разглежда “Северен поток 2” и действията за неговото спиране, включително призоваване държавите членки да оттеглят политическата подкрепа, настояваване за прекратяване на строителството и спирането му от Еврокомисията.

Газопроводът, който е почти завършен, е силно критикуван, както заради въздействието му върху околната среда, така и заради опасенията за сигурност, свързани с Русия.

Русия е известна с това, че тръбопроводите ѝ изпускат метан, който е значително по-вреден за околната среда, отколкото въглеродния диоксид. През есента на миналата година сателитите на Европейската космическа агенция разкриха огромни количества метан, изтичащи от тръбопровод, пренасящ природен газ от Сибир към Европа.

Газопроводът може да бъде завършен до септември, но остава чувствителна тема за много групи в Европейския парламент, тъй като е спорен въпрос за много държави.

Това е особено предизвикателство за групата на Социалистите и демократите и Европейската народна партия. И двете групи имат силно представителство в Германия, чийто лидер, канцлерът Ангела Меркел, подкрепя тръбопровода.

Германското правителство многократно заяви, че няма да се откаже от проекта „Северен поток 2“, въпреки санкциите на САЩ и подобните призиви на Европейския парламент в контекста на случая с Алексей Навални.

Тръбопроводът създава особено главоболие и на германските социалдемократи, тъй като ще мине през провинция Мекленбург-Западна Померания, която се управлява от Мануела Швесиг (Социалдемократическа патрия). Бившият германски канцлер и бивш лидер на социалдемократите Герхард Шрьодер играе важна роля при договарянето и изграждането на газопровода „Северен поток“.

Източници от германските бизнес кръгове коментираха за EURACTIV Германия по-рано тази година, че засега няма конкретни притеснения от негативно икономическо въздействие, причинено от санкциите на САЩ.

Междувременно Полша и други страни от Централна и Източна Европа, които имат много представители в групата на Европейските консерватори и реформисти, са против “Северен поток 2” и силната зависимост на ЕС от руски газ.