Пет държави от ЕС създадоха антиядрен съюз

Германия, Австрия, Люксембург, Португалия и Дания се обединиха, за да призоват Европейската комисия да държи ядрената енергия извън правилата на ЕС за устойчиво финансиране. EPA-EFE/KAY NIETFELD

Група от пет държави от ЕС, водени от Германия, се обединиха, за да призоват Европейската комисия да държи ядрената енергия извън таксономията на ЕС за зелено финансиране. Инициативата е в отговор на ръководения от Франция силен тласък за съживяване на ядрената енергетика в Европа.

„Ядрената енергетика е несъвместима с принципа „не нанасяй значителна вреда“ от регламента за таксономията на ЕС “, се казва в съвместна декларация, подписана от Австрия, Дания, Германия, Люксембург и Португалия.

„Имаме много доказателства за това колко опасна може да бъде ядрената енергия“, коментира австрийският министър на енергетиката Леоноре Гевеслер по време на събитие на COP26 в Глазгоу на 11 ноември.

Очаква се Европейската комисия да внесе предложение през следващите седмици, което ще изясни статуса на ядрената енергия и газа според таксономията на ЕС за зелено финансиране. Този наръчник ще предоставя насоки на инвеститорите, като ще посочва условията, при които технологиите могат да се смятат за устойчиви.

Австрия и Люксембург са най-яростните противници на ядрената енергия в Европа и се противопоставят на включването й в таксономията от самото начало, каза дипломат от ЕС пред EURACTIV.

Двете страни изглежда са използвали срещата на върха на ООН за климата в Глазгоу, за да привлекат Германия, Португалия и Дания на своя страна.

„Ние признаваме суверенното право на държавите-членки да решават дали са за или против ядрената енергия като част от техните национални енергийни системи“, се казва в съвместната декларация.

„Ние обаче сме загрижени, че включването на ядрена енергия в таксономията би накърнило трайно нейната цялост, достоверност и следователно нейната полезност“, пише в документа.

Министърът на околната среда на Германия, Свеня Шулце, многократно се изказа срещу ядрената енергетика през последната седмица.

„За Германия, ако в таксономията бъде включена ядрената енергетика, ще липсва почтеност и доверие за огромно мнозинство от населението“, каза тя вГлазгоу.

Въпросът е политически чувствителен за Германия, която е без правителство след изборите през септември и където общественото мнение до голяма степен подкрепя планирания отказ на страната от ядрената енергия през 2022 г. Това решение бе взето след ядрената катастрофа във Фукушима.

Трите партии, участващи в коалиционните преговори – социалдемократите, Зелените и либералите, все още са погълнати от преговорите, които не се очаква да приключат преди началото на декември.

Свен Гиголд, един от водещите преговарящи за Зелените, каза пред EURACTIV, че „инициативата на френско-източна Европа“ за включване на ядрената енергия в таксономията „ще унищожи усилията за устойчиво финансиране на Европейския съюз“ и ще действа като „гробар на таксономията“.

Успоредно с това Австрия отправи правно предизвикателство срещу включването на ядрената енергия в таксономията.

„Тълкуването на регламента за таксономията в светлината на първичното право на ЕС потвърждава, че ядрената енергия не може да бъде включена“, според правна оценка, поръчана от австрийското правителство и публикувана през септември.

Всеки делегиран акт, приет въз основа на регламента за таксономията, който по някакъв начин включва ядрената енергия в европейската таксономия, може да бъде оспорен пред съдилищата на ЕС, заявиха от международната адвокатска кантора Redeker-Sellner-Dahs .