Полският премиер: „Северен поток 2“ ще увеличи зависимостта на ЕС от Русия

Полският премиер Матеуш Моравецки (вдясно) и хърватският премиер Андрей Пленкович (вляво) на пресконференция след срещата си. [EPA-EFE / WOJCIECH OLKUSNIK]

Зависимостта на Европа от руския газ ще се увеличи, след като спорният газопровод „Северен поток 2“ започне да функционира. Това коментира полският премиер Матеуш Моравецки във вторник след среща с хърватския си колега Андрей Пленкович в Загреб. Полският премиер намекна за по-широк план, ръководен от Русия, който включва и Балканския регион.

Хърватското правителство беше информирано за посещението на Моравецки само час и половина преди пристигането му. Нямаше обяснение за спешността на посещението, но интересното бе, че то се състоя само ден преди визитата на френския президент Еманюел Макрон.

„Русия оказва натиск върху Полша и целия ЕС чрез газопровода „Северен поток 2“. Една част от ЕС е силно зависима от руската енергия и ако Северен поток 2 започне да функционира, ще бъде още по-зависима“, посочи Моравецки.

Русия използва газа като „политическа разменна монета“, добави той.

На 22 ноември Съединените щати наложиха допълнителни санкции във връзка с газопровода „Северен поток 2“, посочи държавният секретар Антони Блинкен в изявление, насочено към свързаната с Русия компания Transadria Ltd и нейния кораб.

Кремъл реагира, като каза, че санкциите са „незаконни и са грешка“, особено в момент, в който Москва и Вашингтон се опитват да възстановят диалога.

При внезапното си посещение в Загреб Моравецки говори за миграционната криза, пред която е изправена Полша в момента на границата си с Беларус. Моравецки коментира, че „изкуствено провокираната мигрантска криза”, натрупването на руската армия около границата с Украйна и по границата в Калининградска област и енергийната криза, отчасти причинена от манипулирането на Русия на цените на газа, са все форми на руски политически натиск върху ЕС.

Моравецки посочи, че режими като Беларус, които насърчават „дестабилизацията извън своите граници“, са отговорни за „възхода на различни процеси на дестабилизация“ на Балканите.

Хърватският премиер се съгласи, че Полша е изправена пред организиран опит да бъде дестабилизирана, като добави, че Хърватия понякога се сблъсква с подобен проблем.

Ето защо Хърватия знае „колко важно и съществено“ е да охранява границите на Полша и Хърватия, което допринася за „сигурността на нашите граждани и зачитането на европейските и международните норми“, добави хърватският премиер.