Полша: Намаляването на доставките на газ в Европа е проектирано от Русия

Опитът на Москва да свърже увеличаването на европейските доставки на газ с завършването на „Северен поток 2“ „ясно показва инструментализацията на доставките на газ от Русия за постигане на политическа цел“, се казва в писмо, подписано от полския министър на климата и околната среда Михал Куртика. [ EPA-EFE/Art Service 2 ]   

Изявленията на руски служители, които обвързват увеличаването на доставките на газ за Европа с завършването на газопровода „Северен поток 2“, са „манипулативни“ и имат за цел да затвърдят господстващото положение на „Газпром“ на пазара на газ в ЕС, твърди Полша в писмо до Европейската комисия.

В момента „Газпром“ чака одобрение от регулаторните органи на Германия и ЕС, преди газът да потече по „Северен поток 2“, който заобикаля  Украйна.

Тръбопроводите  в Полша и Украйна в момента се използват недостатъчно, което прави новия газопровод ненужен, твърди Полша в писмото, което е адресирано до ръководителя за антитръстовите правила на ЕС Маргрете Вестагер.

За Варшава „целта изглежда ясна – „Газпром“ иска да се получи привилегировано положение на пазара, което е злоупотреба с господстващо положение, което подкопава правната система на ЕС”, се казва в писмото, подписано от полския министър на климата и околната среда Михал Куртика на 19 октомври.

Опитът на Москва да свърже увеличаването на европейските доставки на газ с завършването на „Северен поток 2“ „може да се разглежда само като подвеждащ и манипулационен опит и ясно показва, че доставките на газ от Русия са инструмент за постигане на политическа цел“, се казва в писмото, видяно от EURACTIV.

Въз основа на това и пазарен анализ на поведението на руския гигант „Газпром“ през последните месеци, Полша призова Комисията да „започне задълбочено разследване“ срещу държавната компания за потенциална злоупотреба с господстващо положение на пазара.

Цените на газа се покачиха до рекордно високи стойности през последните седмици, тъй като основният доставчик на газ в блока, Русия, държеше здраво капацитета на доставките, което сигнализира за допълнителен ценови натиск върху европейските потребители, които ги чака зимния отоплителен сезон.

„Газпром“ е предложил малък или никакъв допълнителен капацитет за облекчаване на натиска върху газовия пазар в ЕС, въпреки че е изпълнил дългосрочните си договори с европейските си клиенти, съобщи Европейската комисия миналата седмица.

„Изпълняваме всичките си договори, всички наши задължения“, потвърди Константин Косачов, водещ прокремълски законодател в горната камара на руския парламент.

„Всичко друго трябва да бъде предмет на допълнителни взаимноизгодни споразумения“, каза той в интервю за аганция „Блумбърг“.

За Варшава обаче това показва, че „Газпром“ се стреми да злоупотребява с господстващото си положение на пазара на ЕС, нещо, което е забранено от законодателството на блока за конкуренцията.

В подкрепа на своя аргумент, Полша отбеляза няколко практики на „Газпром“, които според нея са „различни от поведението на руския гигант през предходните години и от стандартното поведение на други участници на пазара“. Сред тях в писмото се  цитира:

  • „Газпром“ не е извършвал допълнителни резервации за капацитет по газопровода Ямал или чрез украинската газопреносна система.
  • Ограничаване на газовите потоци по маршрути, различни от „Северен поток 1“, въпреки високото ниво на производство на газ в Русия и нарастващото търсене на газ в целия ЕС.
  • Исторически ниско ниво на европейските съоръжения за съхранение на газ, експлоатирани от „Газпром“, които са средно запълнени на 26% в сравнение със средния за ЕС от 757%.
  • „Газпром“ предоставя само дългосрочни договори и ограничава продажбите чрез своята електронна платформа за продажби.

Според Варшава „това е набор от умишлени мерки, които водят до недостиг на газ от Русия, придружен от фалшиво чувство за неотложност за започване на експлоатацията на „Северен поток 2“.